2017. szeptember 12. kedd
Send this article Print this article

Az unióbeli Románia és az unióba igyekvő Ukrajna együtt halad a kisebbségi jogok korlátozásában

Megdöbbenéssel vehettünk tudomást arról, hogy Magyarország sokrétű unióbéli támogatását az Európától egyre inkább leszakadó Ukrajna azzal „hálálta meg”, hogy az oktatási törvény restriktív és diszkriminatív jellegű módosítása által gyakorlatilag felszámolni készül a lakossága mintegy 20%-át kitevő kisebbségek anyanyelvű oktatását, ezen belül is a kárpátaljai magyar, román és bolgár iskolahálózatot.



Találóan állapítja meg Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, hogy ezáltal mintha „a legsötétebb sztálini idők” tértek volna vissza a posztszovjet Ukrajnában.
Nem kevésbé meglepő, hogy közel hetven évvel az egyházi iskolák államosítása, illetve a felekezeti oktatás beszüntetése után Romániában egy egyházi iskolát, a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot akarják felszámolni. Méltán kínálkozik a párhuzam: a sztálini korszakot idéző ukrajnai viszonyokhoz hasonlóan Erdélyben a nacionálkommunista Ceauşescu-diktatúra rossz szelleme kísért.
Ezekről a múltbeli és utódállami összefüggésekről szólt tegnapi európai parlamenti felszólalásában Tőkés László, amikor is az európai törvényhozás hathatós közbenjárását kérte az ukrajnai nyelvi jogok biztosítása és a marosvásárhelyi iskola helyzetének rendezése érdekében. A botrányos jogsérelmi esetek bemutatása rendjén arra is kitért, hogy a saját alkotmányával és nemzetközi vállalásaival ellentétes ukrajnai törvénymódosítás ellen mind a magyar, mind a román kormány élesen tiltakozott. A helyzet pikantériája az, hogy miközben Románia az ukrajnai románok kisebbségi jogainak a védelmére kél, ezzel szemben saját magyar kisebbségi közösségének az alapvető jogait lábbal tiporja. Amint maga Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke is rámutatott: Románia nem alkalmazhat kettős mércét az etnikai kisebbségekkel kapcsolatban, és Magyarország reagálásától függetlenül megoldást kell találnia a marosvásárhelyi iskolaügyre.
Ide tartozik az a hír, mely szerint a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közvetlenül a múlt heti marosvásárhelyi tüntetés előtti napon a parlamenti együttműködés folytatásában, illetve jobbításában állapodott meg. Önkéntelenül is felvetődik a kérdés: a marosvásárhelyi katolikus iskola önálló jogállásának a megszüntetése jelentené „az együttműködés jobbítását”? Európai parlamenti képviselőnk a jelen körülmények között teljességgel hiteltelennek tartja a további együttműködésre vonatkozó fogadkozást. Megítélése szerint az RMDSZ eddigi megalkuvó és elhibázott politikájának oroszlánrésze van abban, hogy a marosvásárhelyi – és az általános – tanügyi helyzet mostani sorsára jutott.
Csak remélni lehet, hogy az ukrajnai és a romániai iskolaügyek nemzetközi szintre elemelésével sikerül orvosolni az elszenvedett súlyos jogsértéseket.
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010