2019. december 7. szombat
Send this article Print this article

Tőkés László pert nyert az őt magyar kémnek és hazaárulónak nevező egykori román titkosszolgálati vezetők ellen

Másodfokon megnyerte a rágalmazás és hitelrontás miatt indított pert Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki még európai parlamenti képviselőként fordult az igazságszolgáltatáshoz annak érdekében, hogy ítéljék el az 1989-es rendszerváltozásban betöltött szerepét elvitató, őt a nagy nyilvánosság előtt hazaárulónak és felbérelt diverzánsnak, ügynöknek és kémnek nevező tartalékos tiszteket.



A Bukaresti Ítélőtáblán december 6-án kimondott ítélet pár soros kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A fellebbviteli döntés megváltoztatta a Tőkés László számára kedvezőtlen elsőfokú ítéletet, és – való igaz, jelképes 1 lej értékű – erkölcsi kártérítésre kötelezte az alpereseket: Filip Teodorescut, a kommunista politikai rendőrség (Securitate) kémelhárítása helyettes vezetőjét, Ioan Talpeșt, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatóját, az Antena 3 hírtelevíziót és Mihai Gâdea műsorvezetőt. A bepanaszoltaknak 3300 lejes perköltséget kell megtéríteniük Tőkés László számára, ami azonban csak töredéke annak az összegnek, amit a felperes erre az öt éve húzódó, számtalan halasztást szenvedő ügyre kénytelen volt ráfordítani. Ráadásul a háromtagú bírói testület egyik tagja különvéleményt fogalmazott meg, melyben megalapozatlannak tartotta a püspök fellebbezését, és vele fizettette volna ki a televízió és a műsorvezető 5000 lejes perköltségét is…
Az ítélet másik furcsasága, hogy noha másodfokon született meg, mégsem jogerős, a hivatalos kiközlés utáni 30 napban fellebbezés nyújtható be ellene.
Tudnivaló, hogy Teodorescu és Talpeș egymást túllicitálva állította azt 2014 szeptemberében az Antena 3 bulvártelevízióban főműsoridőben, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálat fizetett ügynöke volt. Ezt a volt temesvári lelkésznek egy 20 ezer lejnyi magyarországi egyházi adomány átvételéről 1989 októberében kézzel írott elismervényével próbálták alátámasztani. Szerintük az adomány kézbesítőitől a román–magyar határon elkobzott nyugta azt bizonyítja, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálatnak dolgozott, és ezért pénzt is kapott.
A nagy nyilvánosság előtt történt rágalmazásért a püspök beperelte a két kvietált ügynököt, valamint az Antena 3-at és a rágalmazókkal egy követ fújó műsorvezetőt. Kincses Előd ügyvéd indítványára és szorgalmazására a bíróság végül elrendelte két olyan magyarországi tanú meghallgatását, akik igazolták, hogy a szóban forgó összeg az üldözött, nélkülöző lelkészcsalád megsegítésére gyűjtött önzetlen adomány volt. A felperes jogi képviselője az MTI-nek nyilatkozva jelentős erkölcsi sikernek tekintette, hogy a bíróság öt év pereskedés után megállapította: a Securitate és a SIE vezetői a nevezett tévécsatorna közreműködésével rágalmazták Tőkés Lászlót, hazugságokat állítva róla. Ugyanakkor szerinte meg kell várni az ítélet jogi megfogalmazásának és részletes indoklásának kézhezvételét. 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010