2014. szeptember 22. hétfő
Send this article Print this article

Tőkés László is futott Juhos Gáborral az Érmelléken az autonómiáért és a forradalom áldozatainak emlékére

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke és államfőjelöltje péntek délután az Érmelléken csatlakoztak a Via Revolutiae emlékmaraton keretében útnak indult Juhos Gábor futóhoz.



 A huszonöt évvel ezelőtti temesvári ellenállás meghatározó személyiségei futócipőt húztak, hogy Juhos Gábor példáját követve – vele együtt – több kilométeres futással adózzanak az 1989-es temesvári népfelkelés áldozatainak emléke előtt.
Juhos Gábor a Via Revolutiae keretében két napot töltött az Érmelléken: Biharon, Paptamásiban, Székelyhídon Gálospetriben és más településen fogadták és köszöntötték. A legtöbb útba eső faluban megragadta az alkalmat, és koszorút helyezett el a hősök emlékére emelt helyi emlékműveknél. Érmihályfalván Sass Kálmán 56-os vértanú lelkipásztor emléke előtt tisztelgett Tőkés Lászlóval, Szilágyi Zsolttal, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt érmelléki szervezeteinek képviselőivel és a helyiekkel közösen.
Tőkés László EP-képviselő az érmihályfalvi református templom udvarán mondott útravaló beszédében a civil áldozatvállalás olyan mintapéldájának nevezte Juhos Gábor teljesítményét, amelyre méltán büszkék lehetünk. Fontos, hogy ne szoruljon háttérbe a határ menti magyarság ügye sem, ezért külön öröm, hogy a tavaly teljesített székelyföldi maraton mintájára, az önrendelkezés ügyét zászlajára tűzve a Partiumot is végigfutja a futó. Ez a régió hátrányosabb helyzetben van, mint a Székelyföld, mert betelepítéssel, megfélemlítéssel felőrölték a térség magyarságát, mondta az erdélyi EP-képviselő, majd hozzátette: szerencsére Érmihályfalván még erős a magyar közösség. Meggyőződése, hogy a Székelyföld és a Partium két erős hídfőállásként kell alátámassza az erdélyi magyarság jövőjét. A Partium autonómiaküzdelmének felzárkóztatását szolgálja az EMNT keretében létrejött Partiumi Autonómiatanács is, mely a 2014-es esztendőt – még az év elején – a partium évének nyilvánította. Ennek az eseménysorozatnak egyik fontos állomása a Via Revolutiae emlékmaraton is.
 

 
Szilágyi Zsolt beszédében hangsúlyozta: ahhoz, hogy elérjünk az út végére, az utat végig kell járjuk. „Tanulni kell az úton, sohasem szabad lemondani a célról. Ilyen az autonómiaküzdelem is” – hangsúlyozta. Saját sorsunk alakításának vágya kitartó munkával előbb-utóbb gyümölcsöt terem, főként ha olyan állhatatos munkáról teszünk tanúbizonyságot, mint amilyenről Juhos Gábor tesz. Aki a maga során kijelentette: futása a kitartásról szól, amiképpen a szabadsághoz vezető úthoz is legfőképpen erre van szükség. Ennek a szimbolikus üzenetnek a továbbadásáért indult útnak Temesvárról, ezzel akarja „felrázni” mindazokat, akikkel útközben találkozik.
Balázsné Kiss Csilla lelkipásztor kérte Isten áldását Juhos Gábor útjára, megköszönve, hogy a „forradalom útján” haladva az érmihályfalviak mártír lelkipásztoráról sem feledkezett meg. Végül a futó Érsemjén felé vette az irányt, ahol kísérőivel együtt koszorút helyezett el az itt született Kazinczy Ferenc szobránál.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010