2008. november 27. csütörtök
Send this article Print this article

Tőkés László állásfoglalása a nagyváradi Kozacek-szobor átvétele ügyében

ÁLLÁSFOGLALÁS

Megütközéssel értesültünk arról, hogy a hét elején, a szlovák állam adományaként, a katolikus püspökség megkerülésével Biró Rozália alpolgármester Josef Kozacek néhai nagyváradi kanonok mellszobrát vette át a nagyváradi önkormányzat nevében Dagmar Repcekova-tól, Szlovákia bukaresti nagykövetétől.





A szlovákiai Testvéreinkkel szemben mesterségesen gerjesztett magyarellenesség viszonyai között a szlovák kormány „mérgezett” ajándéka már önmagában is provokációgyanúsnak tűnik, és mint ilyen, megalázó a nagyváradi, bihari magyarságra, valamint a római katolikus testvéreinkre nézve.

A szlovák kormány soviniszta kisebbségellenes politikája már az Európai Unióban is nagy hullámokat vet. Joggal várhatjuk el önkormányzatunktól, hogy a szélsőséges nacionalista Matica Slovenska alapító atyái közé tartozó szlovák kanonok szobrának behozatalával és ünneplésével nem importálják hazánkba, illetve Váradra a szlovák idegengyűlöletet.

Teljes mértékben egyetértünk Tempfli József megyéspüspökkel a szobor egyházi területen való felállításának tilalmát illetően. „Logikusan nem a polgármesteri hivatalt, hanem a püspökséget kellett volna megkeressék ezzel” – mondja igen helyesen Tempfli József.

Erdélyben, Partiumban nincs helye a vallásos köntösbe bújtatott nacionalizmusnak!

A Biharban élő szlovák nemzeti közösség iránti testvéri szeretettel javasoljuk, hogy a kölcsönös tisztelet és megértés szellemében Kozacek kanonok szobra helyett inkább egy hazai szlovák egyházi személyiség szobrát állítsák fel Nagyváradon.

Sepsiszentgyörgy, 2008. november 27.

Tőkés László püspök,
Az EMNT elnöke,
EP-képviselő



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010