2011. június 16. csütörtök
Send this article Print this article

Albán küldöttség járt Európa fővárosába

2011. június 14–15-én népes albán parlamenti küldöttség látogatott Brüsszelbe, az Európai Unió – Albánia Stabilitási és Társulási Parlamenti Bizottság 3. Találkozója alkalmából.Június 15-én délben, Jerzy Buzek EP-elnök felkérésére Tőkés László alelnök közebéden látta vendégül a kormányzó Demokrata Párt, valamint az ellenzéki Szocialista Párt hat-hat képviselőjéből álló küldöttségét.



   A találkozó keretében Stefan Füle bővítési biztos értékelte Albániának az európai integráció terén mutatkozó helyzetét. Az albán delegációt Fatos Beja, az ország törvényhozásának elnöke vezette, aki Eduard Kukan EP-képviselővel együtt a közös parlamenti bizottság egyik társelnöke.
Június 15-én délben, Jerzy Buzek EP-elnök felkérésére Tőkés László alelnök közebéden látta vendégül a kormányzó Demokrata Párt, valamint az ellenzéki Szocialista Párt hat-hat képviselőjéből álló küldöttségét. Jelen voltak még Majlinda Begu albán integrációügyi miniszter és Eduard Kukan, az EP-delegáció elnöke.
   Ünnepélyes pohárköszöntőjében Tőkés László bővítési ügyekben illetékes alelnöki minőségében diplomatikus formában méltatta a nyugat-balkáni országnak a csatlakozási folyamatban elért – szerény – eredményeit. A volt kommunista országok közös múltjára, valamint a rendszerváltozás folyamatának közös problémáira és kihívásaira utalva, személyes szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a Ceauşescu-rezsimhez hasonlítható kommunista diktatúrából szabadult albán népet. Az Európai Parlament álláspontját tolmácsolva, erdélyi képviselőnk a feszültségekkel teljes, válságos időket átélő Kormány és Ellenzék közötti konstruktív párbeszédre és politikai kompromisszumra tett felhívást. A röviddel ezelőtt Tiranába látogatott Orbán Viktor miniszterelnököt idézve, azon meggyőződésének adott hangot, hogy „nemcsak Albániának van szüksége Európára, hanem ez az igény az Unió részéről is érvényes”.
   Az albán küldöttség nevében Fatos Beja küldöttségvezető mondott beszédet, országa eltökélt szándékát fejezve ki az európai csatlakozás iránt, valamint köszönetét az EP ez irányú támogatásáért.
Tudnivaló, hogy a jelen helyzetben az Albánia integrációja útjában álló legfőbb akadályok belső természetűek – éspedig az albán kormányzati és ellenzéki pártok közötti, szinte kibékíthetetlen ellentétek, melyek miatt még egy közös állásfoglalás kibocsátására sem nyílt lehetőség.
 
Brüsszel, 2011.június 15.                              
 
 
                                                                                               Tőkés László
                                                                                               EP-alelnök
                                                                                               Sajtóirodája
                                                                        
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010