2011. március 9. szerda
Send this article Print this article

Elsöprő támogatás az Európai Romastratégia mellett

Az Európai Parlament elfogadta Járóka Lívia jelentését



 
   Az Európai Parlament mai plenáris ülésén elsöprő többséggel elfogadta a romák integrációjának európai uniós stratégiájáról szóló jelentést. A dokumentum jelentéstevője, Járóka Lívia fideszes EP-képviselő szerint az Európai Uniónak közösségi feladattá kell tennie a romák társadalmi befogadásának előmozdítását, a munkához, lakhatáshoz, egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz való jogaik biztosítását. Az európai roma-keretstratégia elindítása a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb prioritásai közé tartozik.
   A romák társadalmi befogadása érdekében a jelentés felhívja az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot egy szilárd jogalapra épülő közösségi stratégia kialakítására. A stratégia a diszkrimináció és a szegénység elleni küzdelem párhuzamos erősítésének alapelvén nyugszik. A Járóka-jelentés alapgondolata, hogy a roma népesség problémáját nem elsősorban etnikai szempontból kell megközelíteni, hanem a szegénység egy speciális formája, az átmeneti gazdaságokból kiszorult képzetlen rétegek falusi és városkörnyéki területeken koncentrálódó nyomora elleni küzdelemmel kell összekapcsolni. A jelentés ezért elsősorban szociális szempontú prioritási területeket (oktatás, egészségügy, lakhatás, foglalkoztatás, stb.) határoz meg az uniós stratégia számára, és erősítené a romák társadalmi és politikai érdekképviseletét.
   A dokumentum szorgalmazza egy összeurópai válságtérkép kialakítását, amely közös gazdasági és társadalmi jellemzőik alapján méri fel azokat a leszakadó kistérségeket, ahol a főként romákat sújtó nyomor és társadalmi kirekesztés koncentrálódik. A jelentés egyebek mellet javasolja még a válságtérképhez kapcsolódó közös, összehasonlítható és megbízható mutatók, így a társadalmi kirekesztést komplexen megjelenítő ún. "Laekeni Indikátorok" elfogadását. Járóka Lívia elképzelése szerint a Bizottság évente értékelné a tagállamok meghatározott kötelező minimum standardok terén elért haladását, illetve éves jelentésében minősítené és jóváhagyná a tervezett tagállami integrációs cselekvési terveket. A dokumentum továbbá indítványozza egy bővítési dimenzió bevezetését a tagjelölt országok és lehetséges tagjelöltek társulásának érdekében, amely révén a Nyugat-Balkánon koncentrálódó roma népességre is kiterjedhet az összeurópai stratégia.
   Az Európai Parlament tegnap esti plenáris ülésén rendezett vitáján a magyar elnökség nevében Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szólalt fel. Balog Zoltán szerint az Uniónak főként az a feladata, hogy az  eddiginél célzottabban bocsásson rendelkezésre forrásokat, és azok  felhasználását alaposabban ellenőrizze. Úgy vélekedett, hogy Magyarországon nagyon sok jó gyakorlat  is felhalmozódott a romaügy kezelését illetően, ami hasznára válhat az  egész Uniónak.
    Járóka Lívia szerint a stratégia mögötti elsöprő támogatás - huszonhét tagállam hat politikai frakciója és öt szakbizottság egységes támogatását bírja - egyértelmű üzenetet fogalmaz meg az Európai Unió és a tagállamok számára.
 
A jelentés az alábbi linken érhető el:
 
Az Európai Néppárt Magyar Delegációja
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010