2011. szeptember 12. hétfő
Send this article Print this article

"A hazának szüksége van ránk"

Tőkés László , az Európai Parlament erdélyi alelnöke, 2011. szeptember 11-én részt vett a Szekszárdi Illyés Gyula Főiskolai Kar 35. tanévnyitó ünnepségén a felsőoktatási intézmény egyetemi karrá válása alkalmából. Mint ismert, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szenátusa 2011. június 23-i határozatával elfogadta a Szekszárdi Illyés Gyula Főiskolai Kar egyetemi karrá fejlesztését.



 
   Tőkés László, a Partiumi Keresztény Egyetem elnöki minőségében vett részt a dél-dunántúli eseményen. Ünnepi köszöntője elején rövid áttekintést nyújtott az erdélyi magyar főiskolai oktatás elmúlt két évtizedes fejleményeiről, majd megjegyezte: különleges időszerűséget és tartalmat kölcsönöz a szekszárdi eseménynek, hogy a határok által egymástól elszakított magyarság a határok megváltoztatása nélkül ugyan, de újból egymásra találhatott. Az elsőéves hallgatókhoz szólva megjegyezte, hogy az ország újjáépítéséhez és a nemzet önmagára találáshoz rendkívül nagy szükség van az ifjúságra, illetve az olyan fiatal tanárokra és szakemberekre, akik folyamatosan átveszik a stafétát az előttük járóktól. „Ahhoz, hogy jövőnk legyen, és hogy Magyarország túllendüljön sokrétű válságán, vagy ahhoz, hogy az európai válsággal tetézett kommunizmus utáni válságból kijussunk, széleskörű összefogásra, arra az együttműködési rendszerre van szükség, amelyet közvetlenül a tavalyi választások után hirdetett meg a második Orbán-kormány. Mi, határon túli magyarok ebben az együttműködésben benne érezzük magunkat. Fogadjátok el a mi szövetségünket, és mi a ti szövetségeteket kérjük ebben a munkában” – hangoztatta volt református püspök, majd a nemzetépítés gondolatát folytatva bibliai idézetekkel támasztotta alá mondanivalóját.
   Tőkés László a továbbiakban kifejtette: „Tudjuk, milyen rossz sorsra jutott a volt kommunista országok mezőgazdasága, amelyek pedig nagyhatalmak voltak ezen a területen még a kommunizmus idejében is. Ma azonban mégis parlagon állnak a termőföldek hektárjainak ezrei, miközben ebből az állapotból kellene felhozni a mezőgazdaságot, amit vonatkoztathatunk a társadalmi élet valamennyi területére is. Hagyományainkból kiindulva tehát olyan értelemben idéztem Pál apostolt, hogy legyünk valóban Isten szántóföldje, hogy forduljon termőre a világ, hadd eresszen mustot a szőlőnek a leve, és teremjen a föld, teremjen meg a jövendő".
    Az elvándorlás problémáját is érintette beszédében az európai parlamenti képviselő:  „Akármennyire csillogó volna a nyugat világa, és akármennyire is fontos volna megszereznünk a legkorszerűbb tudást, ne feledjük: itthon lenni a legjobb. Akik szeretik népüket, hazájukat településüket, családjukat és szüleiket , nem könnyen hagyják el őket. Csak akkor cselekednek így, ha ez elkerülhetetlen. Gazdasági menekültnek nem érdemes kimenni, világpolgárnak nem érdemes kimenni; a Himnusz szavaival szólva, itthon kell meglelnünk honunkat a hazában. A hazának szüksége van ránk, nekünk pedig egymásra van szükségünk” – figyelmeztetett Tőkés László.
   Végezetül Tőkés László arról beszélt, hogy Európában minden magyarnak képviselnie kell a nemzeti érdekeket. „Remélem, még jobb lesz magyarnak lenni, hogy ha lemossuk a gyalázatot, mit rákentek a századok a nemzetre, és így tekinthetünk a jövőbe. Kívánom, hogy ezt munkálja az Illyés Gyula Egyetemi Kar, a PTE, a tényleges európai fővárossá lett Pécs, és ezt munkáljátok ti, amikor saját kenyérkeresőkként betöltitek hivatásotokat az élet különböző területein. Ehhez kérem Isten gazdag áldását!” – zárta beszédét a díszvendég.
A tanévnyitó ünnepségen felszólalt még Dr. Bódis József, a PTE rektora, Horváth István, Szekszárd polgármestere, valamint Dr. Horváth Béla dékán.
2011. szeptember 12.            


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010