2023. május 8. hétfő
Send this article Print this article

Átadták az Academia Humana Alapítvány idei díjait

A nagyváradi születésű világhírű szobrászművész, Wagner Nándor (1922–1997) szellemi örökségét ápoló és tovább örökítő Academia Humana Alapítvány minden évben kiosztja az alkotó özvegye, néhai Wagner Chiyo által alapított Wagner Nándor-díjat. Az alkotói pályázaton a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti szakos diákjai jelentkezhettek 2023-ban is, mégpedig grafikai munkákkal, a „Petőfi 200 – családi és megzenésített versek” témakörben.Az immár 17. alkalommal megrendezett kreativitási versenyen két csoportban kerültek elbírálásra munkák – könyvborítók és versillusztrációk, valamint plakátok –, mégpedig 17 diák 31 alkotása. Május 5-én a Partiumi Tudományos Diákkonferencia keretében adták át a díjakat. Tőkés László, a Pro Universitate Partium Alapítvány elnöke köszöntötte a megjelenteket, örömét fejezte ki, hogy ilyen nagyszámú munkát készítettek a diákok, tanáraik vezetésével. Egy rövid történeti áttekintés után további sikeres tevékenységet kívánt a közösségnek.Ezután Kiss Sándor, az Academia Humana Alapítvány elnöke rövid filmvetítéssel kedveskedett a jelenlévőknek Wagner Nándor életéről és művészetéről, majd elmondta, hogy egyes pályamunkák ugyan eltértek a pályázati kiírástól, de sok jó alkotás került a bírálóbizottság elé.
Ezután Tőkés László és Kiss Sándor átadták a díjakat: a könyvgrafika-illusztráció kategóriában Ravasz Antónia, Pintér Koroknai Viktória és György Attila, a plakát kategóriában Solymos Ákos, Szabó Csilla és Kubanek Levente érdemelték ki ezeket.
Végül átnyújtották Balázs Zoltán adjunktusnak a kaposvári székhelyű Magyar Tudás – Magyar Hatalom Alapítvány díját, amit a PKE Művészeti Tanszékének vezetője meglepődve és meghatódva vett át és köszönt meg.
    

hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010