2011. június 23. csütörtök
Send this article Print this article

Románia területi-adminisztratív átrendezéséről az EP-ben

Az Európai Parlament tegnapi - 2011. június 22.-i - brüsszeli „miniplenárisán” Tőkés László alelnök Románia területi-adminisztratív átrendezése kérdésében tartott napirend előtti felszólalást.



   A Székelyföld brüsszeli képviseleti irodájának megnyitása ellen irányzott vehemens román ellenzéki politikai hisztériakampány rendjén egyre világosabbá vált, hogy a többségi nacionalisták, posztkommunisták és álliberálisok tulajdonképpen az ellenséges propaganda általi mesterséges „zajkeltés”, másfelől a „magyar kártya” újbóli  kijátszása  által  kívánták  idő  előtt  beindítani  a jövő  évre tekintő választási (elő)kampányt, továbbá ezáltal kísérelték meg elvonni a hazai és a nemzetközi közvélemény figyelmét olyan érdemi kérdésekről, mint amilyenek a kisebbségi közösségi jogok, illetve az erdélyi magyarságot sújtó etnikai diszkrimináció. Konkrétan szólva, a Ceauşescu-korszak és a marosvásárhelyi „Fekete Március” rossz emlékét idéző magyarellenes támadások Székelyföld autonómiájának jogos követeléséről, a hat éve elszabotált romániai kisebbségi törvénytervezetről, valamint Románia antidemokratikus és diszkriminatív regionális újraszervezésének tervéről voltak hivatottak elterelni a figyelmet.
   Mindezek összefüggésében, az Európai Parlament tegnapi brüsszeli „miniplenárisán” Tőkés László alelnök Románia területi-adminisztratív átrendezése kérdésében tartott napirend előtti felszólalást, ebben a sokat vitatott ügyben igyekezvén „tiszta vizet önteni a pohárba”.
Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy az új fejlesztési térségek, nevezetesen a nyolc (8) romániai megarégió többségi erőfölénnyel való létrehozása kibékíthetetlen ellentétben áll valamennyi mértékadó európai előírással, és valójában a központosított államhatalmi rendszer átmentését, kisebbségi viszonylatban pedig Székelyföld és Partium vidéke számbelitöbbségben élő magyarságának az abszolút kisebbségbe való taszítását célozza.
   A Helyi Önkormányzatok Európai Chártája kimondja, hogy: „megfelelő időben és formában, minden olyan ügyben ki kell kérni a helyi önkormányzatok véleményét, amely őket közvetlenül érinti” (4. cikk). Továbbá: „Nem lehet megváltoztatni a helyi önkormányzatok határait az érintett közösségekkel való előzetes konzultáció, vagy ahol ezt a törvény lehetővé teszi, esetleges helyi népszavazás nélkül” (5. cikk).
   A Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chártája a „Célok és elvek” között írja elő: „minden egyes regionális vagy kisebbségi nyelv földrajzi körzetének tiszteletben tartása annak érdekében, hogy a fennálló vagy később létesítendő közigazgatási felosztás ne képezze e regionális vagy kisebbségi nyelv támogatásának akadályát” (II. rész, 7. cikk).
   A Nemzeti Kisebbségek Védelméről Szóló Keretegyezmény – egyebek mellett – meghagyja, hogy: „A Felek tartózkodnak olyan intézkedések meghozatalától, amelyek a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek által lakott területeken az arányokat megváltoztatják” (II. cím, 16. cikk).
A sort folytathatnánk… A Románia Parlamentje által törvénybe iktatott és Alkotmánya szerint elsőbbséget élvező nemzetközi normák magukért beszélnek…
Csak remélni lehet, hogy az Európai Néppárt nagy családjába tartozó romániai kormánypártok – a Demokrata-Liberális Párt és az RMDSZ – érvényt akarnak és tudnak szerezni az idézett európai követelményeknek, és a posztkommunista román politikum nem siklik szlovák típusú, a Kisantant visszahúzó hagyományait folytató kényszerpályára…
 
 
Mellékelve közöljük Tőkés László brüsszeli felszólalását.
 
F E L S Z Ó L A L Á S
Románia területi-adminisztratív átrendezése
 ügyében
 
 
Az elmúlt hetekben a román politikum részéről durva támadás-sorozat és ellenséges hisztériakampány zúdult az erdélyi Székelyföld brüsszeli képviseleti irodájának létrehozóira, és általában a romániai magyar közösségre.
Ezenközben Romániában az ország területi-adminisztratív átrendezésének egy olyan tervét kívánja áterőszakolni a hatalom, mely nyolc (8) többségi megarégió létrehozása által Székelyföld és Partium vidékének számbeli többségben élő magyarságát abszolút kisebbségbe taszítaná.
Románia erdélyi magyar képviselői a Helyi Önkormányzatok Európai Chártájának, valamint a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chártájának explicit előírásai értelmében határozottan visszautasítják országuk regionális újrarendezésének ezt a demokrácia-ellenes és diszkriminatív módját.
Románia és Magyarország néppárti kormánypártjainak demokratikus értékközösségére appellálva, hathatós segítségüket, valamint az Európai Parlament cselekvő támogatását kérjük erdélyi magyar közösségünk védelmében.
 
Brüsszel, 2011. június 22.
 
                                              
                                                                                  Tőkés László
                                                                                     EP-alelnök
 



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010