2010. november 2. kedd
Send this article Print this article

A polgári kezdeményezésről

Október 27-én Brüsszelben az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága (CULT) az Európai Bizottság Polgári Kezdeményezésre vonatkozó javaslatáról készített véleményezésre vonatkozóan szavazott. A CULT-bizottság részéről a javaslatot Roza Grafin Von Thun Und Hohenstein képviselőasszony véleményezte, majd a Bizottság tagjainak módosító javaslatai nyomán elkészült a dokumentum végső változata.





Tőkés László erdélyi képviselő, EP-alelnök módosító javaslatai ezen rendkívül fontos európai politikai eszköz hozzáférhetőségét és az eljárás egyszerűsítését tűzték ki célul. A Bizottság eredeti javaslata szerint Polgári Kezdeményezést kilenc tagállam kilenc polgára indítványozhat, és a Kezdeményezés sikeréhez a tagállamok (27) egyharmadából, azaz kilenc országból kell az egymillió aláírást összegyűjteni. Képviselőnk javaslata alapján a CULT-bizottság az indítványozó polgárok számát kilencről hétre csökkentette, és ehhez hasonlóan a részes tagállamok számát is. Ennek megfelelően egy érvényes kezdeményezéshez hét országból kell majd begyűjteni a szükséges egymillió aláírást. Hasonlóképpen annak a módosító javaslatnak is helyt adtak, hogy az adott kezdeményezést aláírásukkal támogatni óhajtó polgárok minimális életkora a 16. életév legyen.

A Polgári Kezdeményezésre vonatkozó javaslat, az előzetes tervek szerint, még idén az EP plenáris ülésének napirendjére kerül, és szavaznak róla.

Brüsszel, 2010. október 28.

Tőkés László
EP-alelnök
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010