2010. július 2. péntek
Send this article Print this article

A szerbiai nagykövettel találkozott Tőkés László

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke csütörtökön, 2010. július 1-én Brüsszelben találkozott Szerbia európai uniós nagykövetével, Roksanda Ninčić asszonnyal.

A találkozón elsősorban az EU és Szerbia viszonyát tekintették át. Erdélyi képviselőnk biztosította a nagykövetasszonyt, hogy országa unióhoz való közeledése és demokratikus fejlődése európai érdek.





Az emberi jogok és a kisebbségek jogok helyzetével kapcsolatban Ninčić nagykövetasszony elmondta, hogy bár több kritika is megfogalmazódott a Kisebbségi Tanácsok választása során, ez az első ilyen jellegű szabad választás. Rámutatott: van olyan európai ország, amely ennél kevesebbet ad a kisebbségeknek.

Tőkés László az emberi jogok és a kisebbségi jogok betartásának fontosságát hangsúlyozta. Felhívta a nagykövetasszony figyelmét a súlyos börtönévekre ítélt temerini fiúk helyzetére, illetve a sajtónyelvben „magyarverésekként” jegyzett jelenségre. Ugyanakkor kérte, hogy a Timoc-völgyi románok helyzetét is kísérjék figyelemmel.

Az európai parlament frissen megválasztott alelnöke jövő héten veszi át azt a portfóliót, amellyel előtte Schmitt Pál EP-képviselő rendelkezett. Ebbe minden valószínűség szerint a csatlakozni kívánó országokkal való kapcsolattartás is benne foglaltatik majd. A szerbiai nagykövetasszony és EP-képviselőnk ennek jegyében a további együttműködés és kapcsolattartás szükségességét emelték ki a találkozó végén.

Brüsszel, 2010. július 2.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010