2023. június 26. hétfő
Send this article Print this article

A Magyarságkutató Intézet tudományos konferenciáján

„Üdvözlégy kegyelmes Szent László király, Magyarországnak édes oltalma!” címmel rendezték meg a XI. Szent László Napok keretében a nagyváradi várban a Magyarságkutató Intézet tudományos konferenciáját, a helyi Magyar Polgári Egyesület társszervezésével.



A budapesti székhelyű Magyarságkutató Intézet (MKI) interdiszciplináris kutatásokat végez a magyarság múltjával, történelmével, nyelvével, hagyományaival, kultúrájával és eredetével kapcsolatosan. A szervezet a magyar kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása alatt kezdte meg működését 2019. január 1-jén, az akkori tárcavezető, Kásler Miklós orvosprofesszor irányításával.
Az intézet több kutatóközponttal rendelkezik, amelyek munkáját kinevezett vezetők felügyelik: Történeti Kutatóközpont, Archeogenetikai Kutatóközpont, Eszmetörténeti Kutatóközpont, Klasszika-filológiai Kutatóközpont, László Gyula Kutatóközpont és Archívum, Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont, Nyelvtervezési Kutatóközpont, Régészeti Kutatóközpont.
Az idei nagyváradi konferencia előadásai ezúttal is Szent Lászlóhoz kapcsolódtak. Ezek voltak a tárgyalt témák: Szent László törvényei, a Szent László zarándokút, illetve annak szászföldi állomásai, a zarándokutakon található ereklyék, Szent László hermájának archeogenetikai vizsgálata, Szent királyaink nemzetsége és kultusza, más középkori magyar uralkodók archeogenetikai vizsgálata, Szent László és kora a 19. század elejének magyar nyelvű történeti munkáiban. Ráadásként és zárásként a Szent László alapította város, Várad 1940. szeptember 6-ai hazatéréséről hangzott el előadás.
A konferencián érszt vett és nyitóbeszédet tartott prof. dr. Kásler Miklós főigazgató, az MKI alapítója és tiszteletbeli elnöke. Jelen volt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László püspök is. 




www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010