2017. június 9. péntek
Send this article Print this article

A Nemzetközi Magyar Matematikai Verseny kapja az idei Európai Polgár Díjak egyikét

Az Európai Parlament minden évben átadja az Európai Polgár Díjat.



 Az elismerést olyan magánszemélyeknek, csoportoknak, egyesületeknek vagy szervezeteknek ítélik oda, akik/amelyek az alábbi területeken kivételes teljesítményeket mutatnak fel és/vagy kimagasló elkötelezettségről tesznek tanúbizonyságot: a tagállamok polgárai közötti kölcsönös megértés elmélyítését és a szorosabb integrációt, illetve az Európai Unión belüli határokon átnyúló vagy a nemzetek közötti együttműködést elősegítő tevékenység; az európai szellemiség megerősítéséhez hozzájáruló, hosszú távú, határokon átnyúló vagy nemzetek közötti kulturális együttműködéssel járó tevékenységek; az aktuális Európai Évhez kapcsolódó projektek; az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékeket konkrétan kifejező tevékenységek.
Kizárólag az Európai Parlament képviselői jogosultak jelölést benyújtani – képviselőnként és évente egyet-egyet. A nemzeti zsűrik tanácskozásait követően összeült a díjak odaítélésére jogosult testület, az Európai Polgár Díj kuratóriuma, közreadva mai határozatát az idei nyertesekről. Eszerint az unió tagállamaiban összesen félszáz díj talál gazdára, Romániában kettő. A két romániai díjazott egyike a Bencze Mihály nevéhez fűződő Nemzetközi Magyar Matematikai Verseny, amelyet Tőkés László erdélyi és Bocskor Andrea kárpátaljai képviselők közösen terjesztettek fel a tekintélyes elismerésre.
Bencze Mihály négyfalui (Brassó m.) születésű matematikus, tanár, költő, szakíró, szerkesztő és könyvkiadó, a Wildt József Tudományos Társasága alapítója, a bukaresti magyar gimnázium, az Ady Endre Líceum jelenlegi igazgatója. Az Erdélyi Magyar Matematikai Versenyek, a Nemzetközi Magyar Matematikai Versenyek és a József Wildt International Mathematical Competition atyja. Az Európai Polgár Díjat a határokon átívelő, ily módon „nemzetközi” magyar matematikaverseny ötletgazdája, elindítója és szervezője minőségében kapta meg. A verseny fő célja a matematikában tehetséges diákok felfedezése és képességfejlesztése, ugyanakkor sokkal több, mint egy verseny. A magyar nyelvű matematikaoktatás ünnepe, meghatározó szellemi műhelye. Azok a diákok indulhatnak a versenyen, akik valamely európai országban magyar nyelven tanulják a matematikát, és a saját országukban megrendezett országos matematikaversenyeken olyan eredményt értek el, amivel jogot szereztek az indulásra. A magyar nyelvű matematikaoktatás legeredményesebb diákjai mérhetik össze tudásukat ezen a versenyen, amelynek több mint negyedszázados története önmagában is kiemelkedő érték. Évente mintegy 300 diák és közel 80 tanár vesz részt a verseny döntőjében, az országokban zajló selejtezőkbe hozzávetőleg ötezren kapcsolódnak be. A hajdani versenyzők közül számos kutató, egyetemi oktató, mérnök, tanár, közgazdász, informatikus került ki, többen az európai tudományosság elitjéhez tartoznak ma már. Ezen versenyeken ugyanakkor a különböző országokból érkező diákok és tanárok megismerhetik egymást, személyes és szakmai kapcsolatok, barátságok szövődnek, együttműködések jönnek létre.
A központi díjátadó ünnepségre október 11-én kerítenek sort az Európai Parlament brüsszeli székhelyén.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010