2016. május 13. péntek
Send this article Print this article

A pünkösdi zarándokvonat Erdély kapujában

A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonatot május 13-án délre várták Nagyváradon, útban a világ magyarságának legnagyobb szakrális eseményére, a csíksomlyói búcsúként ismert pünkösdi Mária-ünnepre.



Az utóbbi évek hagyományához híven a Körös-parti város, Erdély nyugat kapuja idén is állomása volt a kettős szerelvénynek, amit egy Szent Márton tiszteletére újonnan díszített mozdony vontatott a búcsú helyszínére és az ezeréves határhoz.
A Szent Márton Emlékév alkalmából készült mozdonydizájn képi világa az ólomüveg ablakok osztását idézi. A kék alapon, fehér lovon ülő, pannóniai születésű szent legismertebb tettét, a köpönyegmegosztás jelenetét ábrázolja. A levágott fél köpeny felületén – ahogy annak idején Márton álmában – nem a koldus, hanem maga Jézus arca jelenik meg.
A több mint ezer zarándokot szállító tekintélyes szerelvény jó órás késéssel gördült be a nagyváradi pályaudvarra, ahol több száz helybéli várta türelemmel a Magyarországról és világ minden részéből érkező utasokat. Jó hangulatú, zenés-dalos, kölcsönös üdvözlésekkel és fotózással körített kis népünnepély bontakozott ki idén is, lobogtak a nemzeti, történelmi és közösségi zászlók, hazafias és egyházi énekek csendültek fel, bepárásodtak a szemek. A váradiak élén Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte az érkezőket, köztük a zarándokvonat lelki vezetőjét, Kóczán Árpád esperest, csepeli plébánost, nyugalmazott tábori alezredest és az utazásszervező cég vezetőit. 
 

 
A püspök a sajtónak nyilatkozva a 2016-os év jeles szakrális eseményeit, kerek évfordulóit, már lezajlott és elkövetkező jubileumait felidézve arra hívta fel a figyelmet, hogy ezen alkalmak mennyire csodálatosan erősítik az összetartozás érzését, miként domborítják ki annak hitbéli és nemzeti dimenziót egyidejűleg. Egymásra való odafigyelésre, jó cselekedetekre, hűségre és ragaszkodásra biztatnak, a helyben maradottak és külföldre szakadtak együvé tartozását, valamint a békesség és a felebaráti szeretet primátusát hirdetik. A csíksomlyói zarándoklat lelki-szellemi töltetét előtérbe helyezve – „akik Csíksomlyóra mennek, Istenhez mennek” –, Tőkés László a vonat utasainak elkötelezettségét és az őket köszöntő nagyváradiak évről évre megmutatkozó fogadókészségét, megható kedvességét méltatta. „Ezen alkalommal Szent Márton szellemében hirdetem magam is azt az emberszeretetet, azt a segítőkészséget, amelyre ezernyi gonddal-bajjal terhelt világunkban oly igen szükségünk van” – mondotta a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előző püspöke.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010