2018. november 15. csütörtök
Send this article Print this article

A skandináviai lappok és a spanyolországi galegók sorsa

A hagyományos kisebbségek, a nemzeti közösségek és nyelvek frakcióközi munkacsoportja (az ún. kisebbségi intergroup) 2018. november 15-i ülésén a skandináv országokban élő számik (lappok) és a spanyolországi Galicia (Galiza) tartomány sorsával foglalkozott.



 A Norvégiában, Svédországban, Finnországban és Oroszországban szétszóródott lappok ügyét és érdekeit az 1956-ban alakult Számi Tanács képviseli. Elle Merete Omma elnöknő érdekfeszítő előadást tartott sanyarú helyzetükről. Azt javasolta, hogy az ENSZ által jövőre meghirdetett őshonos nyelvek esztendeje alkalmából az Európai Parlamentben kerüljön sor a számi nyelv hetére.
A galiciai nemzeti közösség képviselője a galegó nyelv háttérbe szorításáról és fokozott térvesztéséről tartott beszámolót. A spanyol nacionalizmus miatt veszélyeztetett állapotba került nyelvük megmentésén, illetve az alkotmány és az európai nyelvi charta előírásainak megfelelő érvényesítésén a Nyelvi Normalizáció Kerekasztala (Mesa pola Normalización Lingüística) fáradozik.
Hozzászólásában Tőkés László, a Fidesz-KDNP erdélyi képviselője arról érdeklődött, hogy milyen az együttműködés a négy országban élő számi/lapp közösségek között. Javaslatot tett arra nézve, hogy az őshonos nyelvek évének alkalmát és lehetőségeit messzemenően használják ki az abban érdekelt európai kisebbségi nemzeti közösségek, az európai parlamenti frakcióközi kisebbségi munkacsoport pedig vállalja el az előirányzott számi nyelvi hét társszervezői szerepét.
Gál Kinga fideszes EP-képviselő, az intergroup társelnöke támogatásáról biztosította a Számi Tanács és a galíciai kerekasztal törekvéseit, valamint a számi nyelvi hét jövő évre szóló tervét.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010