2015. július 9. csütörtök
Send this article Print this article

A szudáni keresztényüldözés ellen

E heti, strasbourgi ülésszakán az Európai Parlament sürgősséggel tűzte napirendjére – egyebek mellett – azt az állásfoglalást, melyet Tőkés László EP-képviselő terjesztett elő két szudáni keresztény lelkész helyzete tárgyában.



 Michael Yat lelkipásztort a Nemzeti Biztonsági Szolgálat 2014. december 14-én tartóztatta le Kartúmban, ahol a helyi evangélikus templomban éppen istentiszteletet tartott. Peter Yen Reith lelkészt, aki szintén a dél-szudáni evangélikus egyház papja és egy ottani árvaház vezetője, 2015. január 11-én vették őrizetbe. Lelkésztársával együtt hónapokon át ismeretlen helyen tartották fogva, míg végül márciusban, bizonyítékok híján, koholt vádak alapján – mint amilyenek a kémkedés, az alkotmányos rend megsértése, államellenes izgatás, hivatalos iratokhoz való illegális hozzáférés és ezen adatok közzététele, gyűlöletkeltés, békeháborítás és istenkáromlás – letartóztatták. A két lelkész ügyét képviselő ügyvédet, Mohamad Musztafát, valamint egy harmadik lelkésztársukat, Hafez lelkészt is meghurcolták és megfélemlítették. A Szudánban hatályos iszlám jog, a saría előírása szerint a kémkedés és az államellenes izgatás halállal vagy életfogytiglani börtönnel büntethető.
Mint ismeretes, nemzetközi emberi jogi szervezetek, köztük az Open Doors keresztény szervezet kutatásai és adatai szerint az utóbbi években világszerte egyre fokozódik a keresztényüldözés. Az üldözöttek százezrei között átlagban minden négyből három keresztény. Sorsuk különösképpen az iszlám országokban elviselhetetlen, melyek némelyikében már-már a kipusztulás fenyegeti őket.
Ezen országok sorába tartozik a Szudáni Köztársaság is, melyben a többségében keresztények lakta Dél-Szudán 2011-ben történt függetlenedése után a Krisztus-hívők üldözése az addigiaknál is nagyobb méreteket öltött. Yat és Reith lelkipásztoroknak valójában az az egyetlen bűnük, hogy keresztények, ráadásul pedig az ellenséges Dél-Szudánban teljesítenek szolgálatot.
Az Európai Parlament sürgősségi határozata felszólítja a szudáni hatóságokat, hogy a lelkészek ellen emelt vádakat vonják vissza, illetve azonnal és feltétel nélkül bocsássák szabadon őket. Továbbá sürgeti az Európai Uniót, hogy a Szudánban egyre súlyosbodó emberi jogi sérelmek elítélésében vállaljon vezető szerepet, és határozottan lépjen fel az üldözöttek védelmében.
A dokumentum külön is foglalkozik annak a tizenkét gyermeklánynak a fájdalmas esetével, akiket idén júniusban egy Nuba-hegységbeli település baptista templomából kijövet vettek őrizetbe, majd helyeztek vád alá. A büntető törvénykönyv vonatkozó paragrafusa szerint a kislányok „illetlen öltözetük” miatt akár negyven korbácsütéssel és pénzbírsággal is sújthatók.
A parlamenti frakciók szövegjavaslatainak egyeztetőmunkáját a néppárt részéről erdélyi képviselőnk végezte. Módosító javaslataiban a kiskorú keresztény leánykák ügyére, illetve felmentésére külön hangsúlyt fektetett. A határozat – egyebek mellett – arra is felszólítja Szudánt, hogy az állam ne avatkozzon bele az egyházak belsőügyeibe, és hogy töröljék el a halálbüntetést, valamint a korbácsolást.
A képviselők kérésére a július 9-én délután nagy szótöbbséggel megszavazott határozatot a Ház elnöke a Tanácsnak, a Bizottságnak, az uniós tagállamoknak és a Külügyi Szolgálatnak is továbbítja, valamint Szudán kormányához, az Afrikai Unióhoz és az ENSZ főtitkárához is eljuttatja.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010