2020. szeptember 16. szerda
Send this article Print this article

Állásfoglalás a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül zajló kultúrvita tárgyában

Megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ügyében zajló politikai konfrontáció Magyarországról a határon túlra is átterjedt.



A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kara, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem intézményes módon fogta pártját budapesti társintézményük diákjai és tanárai kormányellenes tiltakozásának, nem kevesebbet állítva, mint hogy: „ebben a helyzetben az egyetemfoglalás és a küzdelem a legjobb döntés” (sic!). Az egyetemi anarchiába torkolló tiltakozások támogatói sorába több erdélyi színházigazgató is becsatlakozott, köztük az RMDSZ-es kultúrpolitika olyan közismert alakja, mint Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.
Az SZDSZ-es vétetésű magyarországi kulturális véleménydiktatúra ellenében határozottan kiállunk a Vidnyánszky Attila nevével fémjelzett nemzeti színház- és filmművészeti törekvések mellett. Ezzel együtt pedig határozottan visszautasítjuk a külföldi balliberális kultúrpolitika erdélyi szálláscsinálóinak nevezett megnyilatkozásait.
 
            Nagyvárad, 2020. szeptember 16.
 
                                                                           Tőkés László,
                                                    az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke
    

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010