2014. szeptember 22. hétfő
Send this article Print this article

Átadták a legkisebb „csillagok” óvodáját

Ünnepi istentisztelet keretében avatták fel Nagyvárad Rét nevű városrészében a Csillagocska Református Zeneóvoda új, háromszintes épületét. A 12 évvel ezelőtt beindult kisdedóvót a Csillagocska Alapítvány működteti, és eddig a váradréti egyházközség gyülekezeti termében és más helyiségeiben kapott helyet. A református templom udvarán parókiát épített az elmúlt években a gyülekezet, majd annak kiegészítéseként húzták fel rövid idő alatt az óvoda épületét.



 Bár a gyermekek már belakták az új hajlékot, az ünnepélyes átadásra ma, szeptember 21-én került sor. A szokott időben kezdődött vasárnap délelőtti istentiszteleten Pálfi József egyetemi előadó, a Csillagocska Alapítvány elnöke, a réti gyülekezet lelkipásztora hirdetett igét a hívek és vendégek által betöltött templomban.


A köszöntések rendjén előbb Hegyi László, az emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tolmácsolta a magyar kormány üdvözletét és bátorítását, egyben pedig támogatásáról biztosítva azokat, akik ilyen nemzetépítő cselekedetekkel mutatnak erőt, optimizmust, kitartást, mint amilyen egy zeneóvoda építése, ahol zenei anyanyelvi kultúránk őrzése és ápolása elsőrangú feladat.
Tőkés László európai parlamenti képviselő, aki váradi püspökként két évtizeden át volt kitartó és következetes támogatója a réti reformátusok minden közösségépítő törekvésének, visszaidézte röviden a gyülekezet történetét is, amely számos megpróbáltatás után a város egyik legösszetartóbb és legdinamikusabb testvéri közösségévé vált. A reményiki „templomot és iskolát” imperatívusza mentén méltatta az óvodaépítő igyekezetet, az építőket nemkülönben, de azt az össze- és megtartó körkörös rendszert is, amelynek keretében a lelki építkezés zajlik Váradréten: az énekkaroktól a nőszövetségen át az ifjúsági szféráig. Kisebbségi létünkben különösen fontos, hogy ne maradjunk magunkra, testvérek, családtagok, gyermekek nélkül – mondta az előző királyhágómelléki püspök, emlékeztetve: a közvetlen emberi kapcsolatokból közösségi, majd nemzeti összetartást kell kovácsolnunk, ez megmaradásunk és boldogulásunk záloga.
Béres József, a Béres Rt. elnöke vissza-visszajáró magyarországi támogatóként szólt a gyülekezethez, maga is egyfajta nemzetmentő moduloknak és modelleknek tartva az olyan közösségi összefogásokat, amelynek eredménye például egy új kisdedóvó. Édesapja nyomdokain haladva azon iparkodik ő maga is, hogy testi és lelki egészségünk harmóniája tegyen minket ellenállókká a megpróbáltatásokban.
A gratulációk rendjén szót kaptak még az óvodaépítést anyagilag támogató svájci-luxemburgi alapítvány képviselői is, majd az óvodások mutatták be kis műsorukat. Az istentisztelet után a hívek kivonultak a templom udvarára, ahol megtörtént az új épület ünnepélyes átadása, majd bejárása. Igei alapú áldást a bihari egyházmegye esperese, Mikló Ferenc mondott.
Az egész ünnepségen közreműködött a gyülekezet énekkara, a Csillagocska Zenekar és Néptáncegyüttes, az asszonykórus és a dalárda, valamint a szülők Csillagfény kórusa. Az eseményt megtisztelte jelenlétével az abaúji Fony községből (Gönci járás) érkezett küldöttség is, akik egyúttal magukkal hozták és átadták Tőkés Lászlónak az ottani Kazinczy Társaság ajándékát, egy díszes fafaragványt, köszönetképpen a nyár derekán ott végzett szolgálatáért.

 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010