2024. június 23. vasárnap
Send this article Print this article

Átadták Kisvárdán a Tőkés László Alapítvány díját

A Szon.hu című Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei hírportál Művészi dialógus, mely összeköti az embereket című, június 23-án megjelent tudósításából tudtuk meg, hogy a kisvárdai székhelyű Tőkés László Alapítvány Vidnyánszky Attila színházi rendezőnek, a budapesti Nemzeti Színház igazgatójának ítélte oda az ún. Tőkés-díjat, vélhetően a 2023. évre (ez a beszámolóból expressis verbis nem derül ki, de legutóbb 2022-ben osztották ki a díjat, akkor Lezsák Sándor kapta). A kisváros honlapján már az jelent meg, hogy a 2023-as évre szóló díjról van szó.



A díjat június 22-én, a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiváljának hivatalos megnyitója előtt adták át, hiszen a fesztivált maga Vidnyánszky Attila nyitotta meg. A Tőkés László-díjat több évtizedes áldozatos munkája elismeréseként ítélte neki oda az alapítvány kuratóriuma. „Az elismerés egyik különlegessége, hogy Vidnyánszky Attila a 30. azon jeles művészek között, akik Tőkés László-díjat kaptak” – írta a hírportál, ami annyiban szorul pontosításra, hogy a lexikonok szerint eddig 28 személy kapott csak ilyen díjat, közülük egy posztumusz. Ráadásul csak egy részük „művész”, hiszen vannak köztük politikusok, közösségi vezetők, tudósok, újságírók, kutatók, oktatók is.



Az alapítványt amúgy 1989 szeptemberében, a romániai diktatúra teljében kezdeményezték kisvárdai értelmiségiek az üldözött temesvári református lelkipásztor, Tőkés László és a szorongattatott erdélyi magyarság melletti kiállással, s a nemzeti összetartozást kívánta és kívánja mindmáig erősíteni szerény eszközeivel. Két területe van munkájának: évenként egyéni díjat ad át a magyarság érdekében kiemelkedő munkát végző személyiségnek, illetve a Magyarország határain kívül élő, magyar iskolába járó rászoruló tanulókat segíti. A Tőkés László Alapítvány kuratóriuma 1991 óta oszt egyéni díjakat, előbb kétévente, majd évente (ez csupán 2012–13-ban maradt el), ami pénzjutalomból és díszplakettből áll. Odaítélésében a névadónak, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspökének, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének nincs szerepe.

Fotó: Sipeki Péter 

hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010