2019. május 24. péntek
Send this article Print this article

Áttörés a kereskedelmi kétnyelvűség terén

Noha az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács csak április közepén hirdette meg a kereskedelmi kétnyelvűséget népszerűsítő kampányát, a szervezetnek máris jelentős áttörést sikerült elérnie: a Penny üzletlánc május végétől 12 erdélyi településen kétnyelvűsíti kommunikációját.



 Nagykárolyban, Kovásznán, Gyergyószentmiklóson, Margittán, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Nagyszalontán, Sepsiszentgyörgyön, Szovátán, Marosvásárhelyen, Kézdivásárhelyen és Érmihályfalván is kétnyelvűsíti kommunikációját a Penny üzletlánc, miután az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviselői írásban és személyesen is erre kérték a helyi üzletvezetőket. Ennek hatására az üzletlánc székelyföldi képviselői személyes találkozón tájékoztatták az EMNT tisztségviselőit arról, hogy május 27-től kezdődően kétnyelvűsítik a brand- és reklámanyagaikat, e feladatot pedig kiemelt jelentőségű ügynek tekintik.
„Levélben fordultunk a székelyföldi területi üzletvezetőkhöz, kérve a többnyelvűség biztosítását, valamint a személyes találkozóra való lehetőséget. Úgy gondoljuk, a cégek érdeke is, hogy a magyar vásárlók lényegesen magasabb komfortérzettel vegyék igénybe szolgáltatásaikat, ehhez pedig egyértelműen hozzájárul a többnyelvűség biztosítása is. Célunk, hogy az említett cégek tanuljanak meg magyarul, s üzletpolitikájukba is építsék bele a kétnyelvűséget. Emellett – természetesen – a helyi vállalkozókat is szeretnénk megszólítani, hiszen azt tapasztaljuk, hogy még a székelyföldiek esetében sem magától értetődő a fogyasztókat megcélzó, többnyelvű kommunikáció, noha erre minden vállalkozónak lehetősége van” – nyilatkozta korábban Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke.
A kereskedelmi kétnyelvűség népszerűsítéséért külön Facebook-oldalt is létrehoztak (www.facebook.com/Kétnyelvűséget-a-kereskedelemben-2117041425253975/), ahol a kezdeményezés legújabb fejleményeiről, pozitív és negatív példákról is tájékoztatják a közvéleményt, valamint várják a lakosság észrevételeit és tapasztalatait is.
Az EMNT vezetői rámutattak: az elért eredmény bizonyítja, hogy érdemes konkrét, az erdélyi magyar közösséget érintő ügyekben civil eszközöket is alkalmazva fellépni. A kétnyelvűségért indított kampányt folytatják, és a helyiek mellett újabb multinacionális cégeket keresnek meg – közölte a Tőkés László által elnökölt Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010