2010. június 15. kedd
Send this article Print this article

Az árvízről és Szlovákiáról az EP-ben

A 2010. június 14–17-i plenáris ülésszak kezdőnapján, Strasbourgban több képviselő is napirend előtti felszólalásában foglalkozott a közép-európai térség országait sújtó árvizek ügyével, az Európai Unió gyors és érdemi hozzájárulását kérve az érintett tagországok – Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország – károsultjainak megsegítéséhez.





A vonatkozó európai néppárti határozattervezet egyik kezdeményezőjeként Deutsch Tamás EP-képviselő annak támogatására és megszavazására szólította fel a plénumot.

Bauer Edit felvidéki képviselőasszony az európai szolidaritásra apellálva kért országa számára is segítséget. Ugyanakkor a magyar állampolgárság határon túli kiterjesztésével szembeni szlovák „büntető” törvény ellen is felemelte szavát, mely állampolgári jogaiban sérti és diszkriminálja a felvidéki magyarságot.

Trianon 90. évfordulója kapcsán Mészáros Alajos szlovákiai magyar képviselő szintén a kettős állampolgársággal szembeni szlovák ellenlépéseket bírálta, európai szellemben követelve meg a nyelvünk és kultúránk iránti tiszteletet.

Szergej Kozlik szlovák képviselő viszont a Trianoni évforduló és a kettős állampolgárság kapcsán intézett támadást a „magyar nacionalizmus” ellen.

Tőkés László erdélyi képviselőnk – a Kárpát-medencei közös vízgyűjtő terület földrajzi egységének analógiájára – a közös kommunista múlt visszahúzó örökségéről beszélt, és mind ennek, mind az árvíz okozta súlyos károknak a leküzdése terén az Európai Közösség hathatós – anyagi, politikai és erkölcsi – támogatását sürgette.

Képviselőnk felszólalását mellékelve közöljük.

Strasbourg, 2010. június 14.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája


F E L S Z Ó L A L Á S
az árvízi károk és a kommunista múlt tárgyában


Magyarországon – és a szomszédos Szlovákiában – árvíz pusztít. Ezzel szinte egyidőben mindkét országban parlamenti választásokra került sor.

Ebből a párhuzamból kiindulva, egy szuggesztív erejű metafóra fogalmazódik meg. Miközben széles körű összefogással az árvíz sújtotta területek megsegítésén fáradozunk – önkéntelenül is a volt keleti tömb kommunizmus sújtotta országaira kell gondolnunk. Ezek sorába saját országom, a posztkommunista válsággal küszködő Románia is beletartozik.

Együttérzésemet fejezve ki az árvízkárosultak iránt, az Unió és a Parlament gyors és hatékony anyagi támogatását kérem számukra.

Örvendetes, hogy a magyarországi és a szlovákiai választások antikommunista győzelmet hoztak. Kérem az Európai Parlamentet, hogy a válsággerjesztő kommunista múlt örökségének a leküzdésében is nyújtsanak segítséget térségünk országainak.

Strasbourg, 2010. június 14.

Tőkés László
EP-képviselő



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010