2009. szeptember 29. kedd
Send this article Print this article

Az EMNT figyelőszolgálata a Maurits Coppieters Központ tagjává vált

Wales fővárosában, Cardiffban tartotta idei közgyűlését 2009. szeptember 26-án az Európai Szabad Szövetség (European Free Alliance – EFA) politikai háttérintézménye, a Maurits Coppieters Központ. A Központ az EFA megálmodójának, első európai parlamenti képviselőjének, a flamand Maurits Coppietersnek (1920-2005) nevét viseli. Az Európai Bizottság által támogatott intézmény célkitűzése az európai régiók monitorizálása, az adatok feldolgozása és az európai politikai köztudatba való bevitele. A Központ erősen elkötelezett a tényleges európai integráció, valamint a demokratikus nemzeti, illetve regionalista mozgalmak felé, ugyanakkor európai szintű együttműködést kíván biztosítani az országos és regionális politikai műhelyek részére.





A Maurits Coppieters Központ közgyűlésének a Walesi Parlament adott otthont. Az EFA európai parlamenti frakciójának új elnöke, Jill Evans walesi képviselőasszony köszöntötte házigazdaként az európai autonomista mozgalmak és szakintézmények katalán, ír, flamand, skót, baszk, dél-tiroli, aragóniai, korzikai, galíciai, mallorcai és erdélyi küldötteit.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot (EMNT) külhoni tájékoztatási szolgálatának vezetője, Antal János képviselte a közgyűlésen. Az EMNT megalakulásakor létrejött annak nemzeti és egyházi figyelőszolgálata, mely a hivatalos román propagandagépezet ellenében hivatott valós adatokat és híreket szolgáltatni erdélyi közösségünk jogsérelmeiről, mindennapi hátrányos megkülönböztetéseiről és autonómiatörekvéseiről. Az EMNT 2004 óta folyamatosan eljuttatja Transylvanian Monitor (Erdélyi Figyelő) című, angol nyelvű hírleveleit, elemzéseit és tanulmányait a nemzetközi politikumhoz és sajtóhoz.

Köztudomású, hogy az EFA tizenhárom EU-tagország mintegy harminc haladó felfogású, nemzeti, regionalista és autonomista pártját egyesíti magában. Egyik fontos célkitűzésének tartja Európa állam nélküli nemzetei és történelmi-földrajzi régiói demokratikus jogainak biztosítását. Ennek megfelelően elkötelezetten támogatja az erdélyi magyarság – ezen belül – Székelyföld területi autonómiájának kivívását. Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke az EFA-val kötött stratégiai együttműködési megállapodása rendjén kérte az erdélyi figyelőszolgálat betagolódását a Maurits Coppieters Központ struktúráiba.

Antal János átfogó ismertetést nyújtott a közgyűlésnek erdélyi magyarságunk helyzetéről, részletesen szólva Erdély etnikai arányainak mesterséges megváltoztatásáról, a folytatódó román asszimilációs politikáról, a „hagymakupolás honfoglalás” erősödő intenzitásáról, majd beszámolt autonómiamozgalmunk eddigi eredményiről és küszöbön álló feladatairól.

A közgyűlés egyöntetűen megszavazta az EMNT figyelőszolgálatának teljes jogú taggá válását a 2007-ben létrehozott, és immár mintegy tizenöt autonomista politikai háttérműhelyt tömörítő intézményben. Záróbeszédeikben Xabier Maçias, a Központ galíciai elnöke és Nelly Maes, az EFA flamand elnöke külön köszöntötték az erdélyi autonómiaműhely teljes jogú tagságát.  

Nagyvárad, 2009. szeptember 29. 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Tájékoztatási Szolgálata



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010