2009. március 28. szombat
Send this article Print this article

Az Európai Szabad Szövetség éves közgyűlése

Barcelonában, a katalán fővárosban tartotta 2009. március 27-én az Európai Szabad Szövetség (European Free Alliance) éves közgyűlését.

Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EFA parlamenti frakciója erdélyi tagjának üzenetét Szilágyi Zsolt kabinetfőnök tolmácsolta. Beszámolt arról, hogy az erdélyi magyarok közös listán indulnak az EP-választásokon. A közgyűlés tagjai megdöbbenéssel fogadták azt, hogy Romániában 200.000 aláírás összegyűjtése szükséges ahhoz, hogy a választásokon indulási jogot nyerjen egy lista.





A kabinetfőnök Tőkés László nevében megköszönte, hogy az EP-ben az EFA-csoportban tevékenykedő kollégák bajtársi segítséget nyújtottak a parlamenti munkában. A közös munka kiemelkedő eseménye az EFA-csoport tavaly júniusi marosvásárhelyi kihelyezett frakcióülése volt, az első ilyen típusú ülés Romániában.

Beszédében Szilágyi hangsúlyozta: az EFA tagszervezeteit a szabadságért folytatott harc köti össze. Székelyföld területi autonómiáját, az erdélyi magyarok kulturális autonómiáját nem Románia ellenében, hanem saját közösségünk megmaradásáért szorgalmazzuk. Nehéz ezt megértetni a többségi vezetőkkel egy olyan környezetben, amelyben – hasonlóan a görögországi macedónok helyzetéhez – a moldvai csángó-magyarok közösségi létét sem ismerik el. Húsz évvel a diktatúra bukása után Dél-Tirol, Baszkföld és Katalónia autonómiáját pozitív példaként hozzuk fel vitáinkban, bár tudjuk, hogy ezekben a régiókban is harcolnak kollégáink helyzetük jobbításáért. Ez közös harcunk a szabadságért, amelyet a katalán szabadság-díj, a CIEMEN odaítélése is szimbolizál, melyet Tőkés László Jordi Pujol elnöktől vehetett át 1996-ban, Barcelonában. Tőkés megtisztelőnek, az erdélyi magyarok szabadságharca elismerésének tartja mind a mai napig ezt a rangos kitüntetést.

A kabinetfőnök megköszönte az EFA elnökének, a flamand Nelly Maes asszonynak az eddigi együttműködést és sok sikert kívánt az EFA tagszervezeteinek az európai parlamenti választásokra. „Közös sikerünk lehet, ha elérjük, hogy a közös európai házban ne csak a nemzeti kormányok és az államok, hanem a régiók és a nemzeti közösségek is jól érezzék magukat.” – zárta a beszédét Szilágyi Zsolt.

A közgyűlés teljes jogú EFA-szervezetként elfogadta a frízek pártját, a szlovákiai Régiók Pártját és a Dél-Tiroli Szabadság Pártot. Megfigyelői státust kaptak: a németországi dánok pártja (SSW), a horvátországi Rijeka régió „Lista per Fiume” pártja, a magyarországi Roma Összefogás Pártja (MMROP), a szicíliai függetlenségi mozgalom (MIS), a németországi szorbok (SLS) és a belgiumi németek pártja (ProDG).

A közgyűlés az éves költségvetés elfogadása után az európai parlamenti választásokra való felkészülést vitatta meg.

Barcelona, 2009. március 28.


Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010