2010. június 13. vasárnap
Send this article Print this article

Ballagás a Partiumi Keresztény Egyetemen

Románia egyetlen, a Bolyai Egyetem megszüntetése után félévszázaddal államilag akkreditált magyar egyeteméről, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemről 2010. június 12-én, szombaton ballagtak el az idei végzős hallgatók.





A hagyományos ünnepi istentisztelettel egybekötött záróeseményre a nagyvárad-újvárosi református templomban került sor. Igét hirdetett Tőkés László püspök, EP-képviselő, a PKE alapítója. Igehirdetésében a püspök a „hit fegyverzetével” való felvértezés fontosságát emelte ki. A lélek kardja Istennek fegyvere, utalt a Szentírásra Tőkés, figyelmeztetve a PKE végzős hallgatóit arra, hogy életükben, karrierjük folyamán se feledjék: Krisztus katonáiként a szeretet szent fegyverével kell, hogy építsék, javítsák és szebbé, igazabbá tegyék a világot. Tőkés rámutatott: fontos, hogy a fiatalokban tudatosuljanak a keresztény értékek, mert így olyan életszemléletnek válnak birtokosaivá, amely ellenáll, megtart és hitet ad egy látványcentrikus, globalizált világban, amelyben a médiával manipuláló érdekcsoportok sokszor tudatosan törekednek arra, hogy sivár fogyasztókká torzítsák a jövő generációit. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) volt püspöke beszédében több aktuális politikai és közéleti eseményt is megemlített, beszélt a magyarországi politikai váltásról, üdvözölte a Fidesz–KDNP új határozatait, így például a kettős állampolgárságot biztosító törvényt is. Szó esett az anyaországi árvízkárosultakról, a püspök bejelentette: az ünnepi istentiszteleten begyűlt perselypénzt is ahhoz az összeghez adják, amellyel a magyarországi árvízkárosultakat akarják megsegíteni.

Az igehirdetést követően János-Szatmári Szabolcs a PKE rektora mondott ünnepi évzáró beszédet, amelyben beszámolt az egyetem eredményeiről, többek között kiemelve, hogy az akkreditálás után milyen új lehetőségek nyíltak meg a magyarországi állami támogatásból fenntartott magánegyetem előtt, és örömmel sorolta a sikeres pályázatokat, illetve a határokon átnyúló együttműködési projekteket. Ugyanakkor a rektor a finanszírozás kapcsán hangsúlyozta: az egyetemnek több pillérű, kiszámítható, nem kizárólag piaci és mennyiségi szempontokat érvényesítő költségvetési támogatásra van szüksége, amely lehetővé teszi az évek óta túlélésre és vegetálásra beállított egyetemi hálózatunk – a PKE mellett a Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem – továbbfejlesztését és teljes igényű kiépítését.

Az ünnepi köszöntések során szót kapott Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke is, aki a keresztény kötelességek éltetésére is buzdította az ifjakat. A Partiumi Keresztény Egyetemnek már a neve, a „keresztény” jelző is egyfajta útmutató, hogy az itt végzett hallgatók ne feledjék, honnan bocsátották szárnyra őket, hol tanultak s hogy egy a keresztény tradíciókon alapuló életszemlélet hirdetőinek kell lenniük.

Ezt követően szólalt fel Szászfalvi László, a magyar kormány egyházügyi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára. Az anyaországi politikus gratulált Tőkésnek az egyetem létrehozásáért, s a magyar nemzet teljes összefogásának szükségességére mutatott rá. A magyarság gyümölcsei a most végzett fiatalok, vélekedett az államtitkár, hát adja isten, hogy teremjenek a nemzet javára. Kitért az aktuális magyar politikai eseményekre is, biztosítva a jelenlevőket, hogy a második Orbán-kormány fokozott figyelemmel kíséri az erdélyi, partiumi magyarság sorsát is, és remélik, sikerül minél hamarabb elfelejteni azokat a nemzetáruló cseleket és cselekedeteket, amelyeket a Gyurcsány kormány követett el a kisebbségi létbe szakadt magyar közösségek ellen. Az államtitkár kijelentette: a magyar nyelvű felsőoktatási intézmények fenntartásában és fejlesztésében szerepet kell vállalnia mindenkori magyar kormánynak, az erdélyi magyar közösségnek, s nem utolsósorban pedig a román államnak is.

A beszédek között a Partiumi Kórus kórusművekkel szolgált. Az ünnepi szónokok sorában beszélt még többek között Hermán M. János egyetemi lelkész, előadótanácsos, aki egyben a ceremóniamester tisztségét is ellátta, üdvözölte a végzős hallgatókat Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Sorin Curilă a Nagyváradi Állami Egyetem képviseletében, Fésüs László akadémikus, a Debreceni Egyetem nemrég leköszönt rektora. Ezt követően a PKE rektora érdemokleveleket osztott ki az arra érdemes ifjaknak. Majd a végzősök képviselői átadták az egyetem jelképes kulcsát a következő, jövőre végző évfolyamnak. Az évzáró ünnepség a himnusz eléneklésével zárult.

Nagyvárad, 2010. június 13.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010