2017. június 27. kedd
Send this article Print this article

Brüsszelben járt a debreceni Fidelitas küldöttsége

Tőkés László meghívására Brüsszelben, az Európai Parlamentben tett látogatást Kálmánczi Miklós alelnök vezetésével a Fidelitas debreceni szervezetének húszfős küldöttsége. A csoportot Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke, valamint Csomortányi István, a párt Bihar megyei elnöke is elkísérte.



A parlament épületében tett látogatás alkalmával Láng Péter, az európai parlament magyar látogatói részlegének vezetője tartott tájékoztatót az intézmény működéséről és a magyar delegáció munkájáról.
Ezt követően Tőkés László köszöntötte a debreceni küldöttséget, aki nagyváradiként, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának tagjaként Hajdú-Bihar megye képviseletéért is felel. Ebbéli minőségében külön hangsúlyozta a határ két oldalán fekvő bihari térség összetartozását és együttes fejlesztésének fontosságát.
Milan Zver szlovén néppárti képviselő, volt szlovén kulturális miniszter, valamint neje, Andreja Valic Zver, a szlovéniai Nemzeti Megbékélés Kutatási Központ vezetője is külön köszöntötték a küldöttséget, ők a két ország európai néppárton belüli együttműködésének fontosságáról és a hiteles történelmi emlékezet fontosságáról beszéltek. Többek között a kommunizmus rémtetteinek feltárásában is komoly az együttműködés a szlovén képviselőkkel. Az igazgatónő vezetésével sikerült Szlovéniában feltárni a Tito-féle kommunista partizánok által elkövetett népirtás áldozatainak tömegsírjait.    
A küldöttség szintén találkozott Erdős Norbert EP-képviselővel, egykori Fidelitas-vezetővel, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának (AGRI) tagjával.
A látogatók megtekintették az Európai Parlament történetét bemutató múzeumot, majd városnézésen vettek részt. A fiatalok sokkoló élményként tapasztalták meg a brüsszeli utcákra jellemző migránsjelenlétet, mely visszaigazolta, hogy Európa legnagyobb problémája a bevándorlás kérdése.  Következtetésként fogalmazódott meg körükben, hogy a majdani országgyűlési választások alkalmával mindent meg kell tenni azért, hogy az Orbán-kormány folytathassa munkáját, és a nemzeti oldal hatékonyan védhesse Magyarországot. Míg Erdélyben, ahogyan eddig is, az elvégzendő feladatok tekintetében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra és az Erdélyi Magyar Néppártra esik a munka oroszlánrésze, Magyarországon a fiatalokra is komoly feladat vár, melyet csakis a határok fölött átívelő összefogással lehet sikeresen teljesíteni.  
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010