2018. november 19. hétfő
Send this article Print this article

Centenáriumi megemlékezést és autonómiatüntetést tartottak Sepsiszentgyörgyön

Az utóbbi száz év jogküzdelmeit felidéző centenáriumi nagygyűlést, a Székelyföldnek területi autonómiát követelő tüntetést tartottak vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén, ahol a szónokok az 1918-as gyulafehérvári határozatban tett, máig beváltatlan autonómiaígéretet kérték számon Bukaresten.Felszólaltak: Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, illetve Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Mezei János, a Magyar Polgári Párt választmányának elnöke, valamint Sabin Gherman újságíró, ismert transzilvanista aktivista.
Tőkés László európai parlamenti képviselő az ez alkalomra megírt beszédének felolvasása előtt a téren ilyen vagy olyan okból jelen lévő románokat is köszöntötte, arról biztosítva őket, hogy ők is részesei és haszonélvezői lesznek annak az autonómiának, amiről szó van, s amit az elődeik annak idején Gyulafehérváron megígértek a velük együtt élő népeknek.
Hasonlóképpen név szerint is köszöntötte Sabin Ghermant, emlékeztetve a hallgatóságot, hogy a száz évvel ezelőtti kolozsvári magyar nagygyűlésnek, amely Erdély autonómiája mellett foglalt állást Magyarországon belül, voltak román részvevői is. A püspök szerint méltánylandó erkölcsi és politikai bátorságra vall az, hogy a román újságíró jelenlétével és beszédével közösséget vállal az autonómiáért síkra szállókkal.
Harmadsorban Tőkés László a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán kiszabadítását szorgalmazta, hiszen az ő rabságuk egyet jelent a demokrata, européer románok vesszőfutásával és a kisebbségi magyarok jogfosztottságával. Emlékeztetett: utoljára a népfölkeléssel megbuktatott Ceaușescu-diktatúra idején ültek börtönben politikai foglyok Romániában. Ezért is van szükség mielőbb egy új, békés forradalomra ebben az országban.


hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása
Tőkés László portré az EuroparlTV-n
Tőkés László I.

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010