2017. június 27. kedd
Send this article Print this article

Díjazták a Kárpát-medencei Szent László-vetélkedő döntőseit

A Szent László Napok szombati napján, a nagyváradi várban megszervezett június 24-i ünnepség keretében díjazták a Kárpát-medencei Tiszta szívvel, erős kézzel elnevezésű Szent László-vetélkedő döntőseit, akik a Kárpát-medence számos magyar tannyelvű iskolájából érkeztek – tudósított a helyi sajtó.



A díjátadót ünnepélyes felvonulás előzte meg, ahol Szent László király korabeli ruhákba öltözött lovagok kíséretében mind a 16 döntős csapat felsorakozott, majd Kovács Antal, a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület elnöke, a vetélkedő főszervezője köszöntötte az egybegyűlteket. A díjátadón megjelent Tőkés László európai parlamenti képviselő is, továbbá Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Okos Márton, a Szent László Emlékév Bizottságának tagja, Czibolya Gábor, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának munkatársa és Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke.
Tőkés László rövid alkalmi beszédében a lovagkirály alakjának egységkovácsoló erejét hangsúlyozta, rávilágítva arra, hogy keresztényekként – felekezetre való tekintet nélkül – együvé tartozunk. Maga Szent László király is ezt jelképezi, hiszen Piroska lányát, aki bizánci császárné lett, az ortodox vallásúak szentként tisztelik. A népét segítő királyra napjainkban is szükség van, mondta el továbbá, a fiatalok számára pedig fontos, hogy békésen, de vitézül harcoljanak a magyar közösség érdekében.
Lomnici Zoltán ünnepi beszédében kiemelte Szent László alakjának fontosságát, aki egy személyben volt uralkodó, politikus, lovagkirály és szent, és aki olyan tudással bírt, hogy össze tudta egyeztetni mindazokat az erényeket, amelyek ahhoz kellettek, hogy a magyar királyság megszilárduljon. A vetélkedő által olyan királyt tisztelhetünk, akinek nagyon sokat köszönhetünk, tette hozzá az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.
A díjazottak, nagyon szoros verseny után, a következők lettek: első a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium (Szlovákia) csapata, második a somogyvári Dobó István Alapiskoláé (Magyarország), harmadik a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképzőé (Románia). Az oklevelek mellett a dobogósok tanulmányikirándulás-támogatásban is részesültek, amit Lomnici Zoltán adott át a szerencséseknek: az első helyezettek egymillió forintot, a másodikok félmilliót, a harmadikok 300 ezer forintot kaptak erre a célra. Az első helyezést elért csapattagokat Kovács Antal jelképesen a tudás és Szent László lovagjaivá ütötte.
Ezen felül a döntő minden részvevője ajándékcsomagban részesült, úgymint a Péterfalvi Református Líceum, a Somogyvári Szent László Általános Iskola, a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, a fenyédi Márton Áron Általános Iskola, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium, a gútai Corvin Mátyás Alapiskola, a muravidéki Lendvai Kétnyelvű Iskola, a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola, szabadkai Majsai úti Általános Iskola, a szatmárnémeti 10-es számú Általános Iskola, a kaplonyi Fényi István Általános Iskola, a Bélyi Általános Iskola, a nagyszelmenci Dobó István Alapiskola, a beregszászi Bethlen Gábor Gimnázium.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010