2019. május 16. csütörtök
Send this article Print this article

Eszmecsere a Nagybánya Tájképfestő Telep helyzetéről

Május 14-én Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke nagyváradi képviselői irodájában fogadta Véső Ágoston festőművészt, a Nagybánya Tájképfestő Telep vezetőjét, a Nagybányai Képzőművészeti és Kulturális Egyesület elnökét, Csendes Lajost, Koltó község (Máramaros megye) polgármesterét, valamint Hupka Félixet, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége közép-erdélyi alelnökét.



Mint ismeretes, a Nagybánya Tájképfestő Telep 1996-ban jött létre Tőkés László akkori püspök kezdeményezésére, a híres-nevezetes Nagybányai Művésztelep 100. és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület megalakításának 75. évfordulóján. A kezdetben Magyarláposon, majd Felsőbányán megrendezett alkotótáborban készült és hátrahagyott munkák tavaly a Nagybánya melletti Koltóra kerültek megőrzésre és állandó kiállítás létrehozása céljából.
A látogatók tájékoztatták a püspököt a gyűjtemény helyzetéről, a vele kapcsolatos elképzelésekről és további teendőkről, az idei tábor megszervezéséről és egyéb kihívásokról. Tudatában lévén annak, hogy a Nagybánya Tájképfestő Telep működtetésének célja a magyar kultúrtörténetben korszakos jelentőséggel bíró nagybányai művésztelep, a „nagybányai festészet” hagyományainak ápolása es továbbfejlesztése, valamint a Kárpát-medence magyar és más nemzetiségű művészeivel való kapcsolattartás, a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy megfelelő intézményi keretet és anyagi hátteret kell biztosítani a közel negyedszázados telep további működtetéséhez, a becses és nagy érdeklődésre számot tartó gyűjtemény megfelelő kezeléséhez. Tőkés László emlékeztetett: „Huszonhárom évvel ezelőtt, a millecentenárium esztendejében a Nagybánya Tájképfestő Telep kulturális misszióra vállalkozott. A nagybányai hagyományok folytatójaként a magyar nemzeti művészet szolgálatába szegődött a globális identitásvesztés ellenében, a határon túli magyar kultúra, illetve képzőművészet szolgálatát vállalva ugyanakkor a külhoni asszimilációs folyamatokkal szemben.”


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010