2017. április 12. szerda
Send this article Print this article

EU–Örményország kapcsolatok a választások után

2017. április 10-én az Európai Parlament Külügyi Bizottsága (AFET) az EU–Örményország kétoldalú kapcsolatokat tárgyalta meg. Mint ismeretes, április 2-án a dél-kaukázusi országban parlamenti választásokat tartottak.



 . Az eredmények szerint a Szerzs Szargszján államfő vezette, európai orientációjú Örmény Köztársasági Pártnak minden esélye megvan arra, hogy újra kormányt alakíthasson, mivel elnyerte a szavazatok felét.
A választásokon az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több száz megfigyelője volt jelen. Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája (ODIHR) küldöttségének tagjaiként az Európai Parlament képviseletében – többek között – Heidi Hautala (finn, zöldpárti), Boris Zala (szlovák, szocialista) és Javier Nart (spanyol, liberális) képviselők voltak jelen. Beszámolójában Hautala képviselőnő elmondta, hogy bár a választás az alapvető szabadságjogok betartásával zajlott le, az ellenzéki pártok komoly szabálytalanságokról tettek panaszt.
Tőkés László EP-képviselő, aki az EP részéről az EU–Örményország kétoldalú kapcsolatokért felelős néppárti jelentéstévő, üdvözölte a választási eredményeket. Emlékeztetett, hogy a 2015 decembere óta tartó kétoldalú tárgyalásokat követően a bilaterális megállapodás aláírására várhatóan ez év második felében kerülhet sor, amely a kereskedelmi kapcsolatok erősítésében és a nemzetközi elveken nyugvó politikai reformok előmozdításában is egy fontos eszköz lehet. „Szükség van arra, hogy Örményország polgárai ismét visszanyerjék bizalmukat országuk jövőjében. Az új megállapodás segíthet ebben. Amennyiben Jereván továbbra is elkötelezett az együttműködés erősítése és elmélyítése mellett, Örményország európai jövőjét az Európai Parlament továbbra is támogatni fogja” – emelte ki az erdélyi képviselő.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010