2014. november 25. kedd
Send this article Print this article

Európai Polgár Díjat kapott a Temesvár Társaság

Tőkés László európai parlamenti képviselő felterjesztése nyomán az idei év európai díjazottjai között található a temesvári Temesvár Társaság (Societatea Timișoara) is, amelynek elnöke Florian Mihalcea. A díjat az Európai Parlament zsűrije minden évben olyan tevékenységért ítéli oda, amely az európai gondolatot erősíti és népszerűsíti.



 A Temesvár Társaság évek óta azért küzd, hogy a temesvári forradalom szellemisége, lángja továbbra is érvényesüljön a romániai közgondolkodásban, politikában. 1990 márciusában fogalmazták meg a Temesvári Kiáltványt, amelynek szellemében Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb antikommunista tüntetéssorozata indult 1990 első hónapjaiban Romániában. A csoport a kilencvenes évek derekán lusztrációs törvénytervezetet készített, amely elfogadása esetén tíz évre megtiltotta volna, hogy a volt kommunista párt és a hírhedt szekuritáté egykori vezetői választhatók legyenek.

A Temesvár Társaságon kívül idén Romániából még Andrei Pleșu közírót, esszéistát, filozófust részesítették ugyanebben a díjban.


Tőkés László erdélyi EP-képviselő jelölése alapján a korábbi években Európai Polgár Díjban részesültek még: Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke, Kató Béla erdélyi református püspök és Nyisztor Ilona pusztinai csángó-magyar hagyományőrző.

 

Brüsszel, 2014. november 24.



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010