2015. február 26. csütörtök
Send this article Print this article

Felszólalás Brüsszelben a kommunizmus áldozatainak magyar emléknapján

Az Európai Parlament 2015. február 25-i ún. miniplenárisán szólalt fel az esti órákban Brüsszelben Tőkés László európai képviselő. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja apropóján a román nacionálkommunizmusnak az erdélyi magyarsággal szemben elkövetett bűneit idézte fel, a Ceauşescu-diktatúra asszimilációs politikája részeként külön is kitérve a Székelyföld erőltetett elrománosításának a kérdésére.



 A legfájdalmasabb azonban az, hogy negyedszázaddal a kommunista diktatúra bukása után a román többségi hatalom még mindig a rég lejárt magyarellenes politikai kurzust folytatja: az európai regionális átszervezés ürügyén diktatórikus módszerekkel igyekezvén felbomlasztani az egységes magyar többségű székely régiót.
A Székely Nemzeti Tanács ezen önkényes területi átszervezés ellen akarta felemelni szavát, amikor 2015. március 10-re, a Székely Szabadság Napjára tiltakozó felvonulást és nagygyűlést hirdetett, Marosvásárhelyre. A helyi román hatóságok azonban önkényes, diszkriminatív és alkotmányellenes módon betiltották a magyarok jogos tiltakozását, durván megsértve ezáltal a 700 ezres székely közösség emberi és kisebbségi jogait, valamint gyülekezési és szólásszabadságát.
Erdélyi képviselőnk határozottan kiállt az erdélyi magyarság és a székelység emberi és kisebbségi jogai védelmében. Tiltakozó felszólalásában ugyanakkor az Európai Parlament támogatását kérte Székelyföld autonómiájának a kivívása érdekében.
 
 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010