2023. november 16. csütörtök
Send this article Print this article

Filmbemutató az Urániában

2023. november 7–12. napjain a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház adott helyet a XVII. Román Filmhétnek. A bemutatott alkotások sorát a Tudor Giurgiu rendezte Libertate ’89 – Nagyszeben című, román–magyar koprodukcióban készült kétórás film nyitotta meg.1989. december 22-e, Nagyszeben, Erdély. Egyre több ember megy ki az utcára tüntetni Nicolae Ceaușescu kommunista rendszere ellen. Miután a diktátor egy helikopteren elmenekül Bukarestből, a katonaság átáll a tüntetők oldalára. Véres harcok kezdődnek a forradalmárok, a katonák, a rendőrök és a titkosrendőrség, a Securitate tagjai között. Giurgiu alkotása a forradalom nagyszebeni eseményeiről szólt: itt a harcoknak 92 áldozata volt, és itt történt meg az, hogy a felkelők oldalára állt hadsereg napokon, heteken keresztül egy üres úszómedencében tartotta fogva a rendőrség és a Securitate („a terroristák”) elfogott embereit. A rendező a vetítés után a pódiumbeszélgetésben elmondta, munkájával nem igazságot akart tenni, hanem az erőszakot akarta hitelesen ábrázolni, és fel akarta hívni a figyelmet, hogy a gyilkosságok felelőseit máig nem számoltatták el. Mindössze három egykori rendőr és katonatiszt került bíróság elé, de felmentették őket, a gyilkosok nevei az aktákban azonban megvannak, a forradalom eseményei ma is bírósági perek tárgya. A bukaresti rezsim bukása a legvéresebb kelet-európai rendszerváltás volt.Tudor Giurgiu alkotása egy fontos történelmi helyzet és az abban szereplő emberi karakterek hiteles bemutatásán túl akciófilmbe illő fordulatokat, izgalmakat is kínál. A Libertate’89 – Nagyszeben az „itt és most” erejével átélhetővé teszi egy korszak drámai pillanatait. A film a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a Nemzetközi Artmoziszövetség különdíját, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, a TIFF-en a Vodafone Hearts' Awardot, a legkedveltebb román film díját, a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon pedig az ökumenikus zsűri díját.
A budapesti filmbemutatón részt vett Tőkés László volt temesvári lelkipásztor, akinek szolgálati helyétől a temesvári népfelkelés megindult 1989. december 15-én. A vetítést követő beszélgetés hozzászólójaként messzemenő elismerését fejezte ki a film rendezője és kiváló teljesítményt nyújtó szereplők iránt. Megítélése szerint Giurgiu nagy érdeme, hogy szépítés nélkül, már-már naturalisztikus realizmussal jelenítette meg a Nagyszebenben lezajlott, drámai forradalmi eseményeket.A rendező elmondta, hogy a nagyszebeni vérengzések kivizsgálása 2010-ben végképp lezárult, és az igazi tettesek felkutatására és felelősségre vonására mindmáig nem került sor. Ennek vonatkozásában Tőkés László az Ursu mérnök esete (Cazul inginerului Ursu) című dokumentumfilmet említette fel, mely Andrei Ursu már-már kilátástalan küzdelmét mutatja be börtönben meggyilkolt édesapja, Gheorghe Ursu gyilkosainak a leleplezése érdekében. Sajnos a jelenlegi államhatalom, a Román Hírszerző Szolgálat és a jogszolgáltató rendszer több mint három évtizeddel a történtek után is védelmében részesíti az egykori szekusokat, az ellenforradalmárokat – állapította meg.
Egyébiránt a kolozsvári születésű román rendező köszöntő sorait magyarul olvasta fel az Urániában. Kiemelte Tőkés László forradalomban betöltött szerepét és megköszönte jelenlétét a díszbemutatón. A püspök válaszában románul gratulált Tudor Giurgiunak és a Libertate '89 – Nagyszeben alkotóinak. 
hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010