2010. június 11. péntek
Send this article Print this article

Fordítsuk jóra a rosszat!

Erdélyiek az anyaországi árvízkárosultaknál

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Gondviselés Segélyszervezet a Nemzeti Összetartozás Napján, 2010. június 4-én szervezetközi együttműködést hozott létre abból kiindulva, hogy most az erdélyi magyarokon a sor árvízkárosult anyaországi testvéreik megsegítésében. Ennek első eredményeként hétfő reggel az első önkéntes csapat megkezdte Miskolc környékén többnapos tevékenységét.





Az erdélyi együttműködő szervezetek Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének vezetésével csütörtökön, 2010. június 10-én Edelénybe és Felsőzsolcára látogattak, és a felhívásuk nyomán összegyűlt három kisbusznyi segélyadományt elvitték az árvízkárosultaknak. Európai parlamenti képviselőnk mellett László János és Orbán Mihály régióelnökök, valamint Kavinszky László, Lengyel György és Toró Tamás az EMNT részéről, Szabó László a Gondviselés Segélyszervezet képviseletében, Tőkés Lehel a MIT és Soós Sándor az EMI részéről kísérték el a szállítmányt. Az anyaországban Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő, dr. Berényi Károly hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselő, Porcsalmy László, a Johannita-lovagrend Segítőszolgálatától, Szászfali Imre református lelkipásztor és Nemes Csaba, Tőkés László budapesti irodavezetője kalauzolták segítségükre siető nemzettársaikat.

„Egyszerre szívmelengető és megható itt lenni, ahol most oly sok embert csak a szomorúság tölt el. Egy kis keserű humorral azt is mondhatnánk, hogy ez az árvíz lett a nemzeti összetartozás Orbán Viktor által kigondolt programjának a főpróbája” – fogalmazott Tőkés László, aki szerint Edelény most példázatos helyszín, a pártpolitikai érdekeken most sikerült felülemelkedni. Helyi szinten már jól működik a nemzeti összefogás, és úgy érzem, a Jóisten jóra fogja fordítani a sok rosszat, ami máris bekövetkezett, éppen az új kormány mandátuma idején. Ha a bibliai elv szerint egymás terhét hordozzuk, akkor ez a vidék is újjáépülhet” – fogalmazott Tőkés László.

A református püspök emlékeztetett arra, amikor húsz évvel ezelőtt a királyhágómelléki magyarok a délvidéki háború sújtotta vajdasági nemzettársaknak gyűjtöttek adományokat – amit később a kárpátaljai és szabolcs-szatmári árvízkárosultak, valamint a Srí Lanka-i szökőár áldozatainak a felkarolása követett. AZ EP-képviselő megemlítette: néppárti képviselőtársaival azon fáradozik Brüssszelben, hogy az Európai Unió árvízkárosultaknak szánt támogatásait Magyarország minél előbb megkaphassa.

A későestébe nyúlólátogatás végén megerősítették: péntek estére 14 önkéntes tűzoltó érkezik teljes felszereléssel és több napon át szivattyúzzák az árvizet

Az erdélyi szervezetek tovább folytatják az adománygyűjtést, hasznos természetbeni adományok (pl. épületanyag) felajánlását is várják. A rendelkezésükre bocsátott anyagi javak célba juttatását országos hatókörű magyarországi segélyszervezetekkel együttműködve biztosítják. Az adományok rendeltetésszerű hasznosításáért felelősséget vállalnak, és ennek nyilvánosságát biztosítják.

A segélyezési terveinkrőlés a felajánlások részleteiről a +40 732 340981-es telefonszámon (Szabó László), valamint az arviz2010@gmail.com elektronikus postafiókkal állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A pénzbeli felajánlások fogadására a Gondviselés Segélyszervezet kizárólagosan e célra nyitott és elkülönített, közös felügyelet alatt kezelendő bankszámláit* használják.

* Bankszámla-adatok:
– bankszámla-tulajdonos: Gondviselés Segélyszervezet (románul: Asociaţia Gondviselés Segélyszervezet); adószám: 23481515;
– számlavezető pénzintézet (románul): Banca Transilvania Sucursala Cluj-Napoca; Swift-kód: BTRLRO22;
– számlaszámok:

RON: RO92BTRL01301205I2145400
HUF: RO83BTRL01312205I2145400
EUR: RO19BTRL01304205I2145400
USD: RO03BTRL01302205I2145400

Nézze meg a szervezetek adománygyűjtőkisfilmjeit is:


{loadposition x_arviz2010}

Miskolc-Nagyvárad, 2010. június 11.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010