2010. december 15. szerda
Send this article Print this article

Király nemből méltóság

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezésében „Király nemből méltóság” címmel táncjátékot állít színre a nagyváradi Csillagocska Alapítvány Dimény Levente nagyváradi színházigazgató és László Csaba székelyudvarhelyi koreográfus rendezésében.

Advent negyedik vasárnapján este 7 órától a Nagyváradi Filharmónia Bartók-termében mutatják be az újrafogalmazott előadást – jelentette be Pálfi József lelkipásztor, a Csillagocska alapítvány vezetője a mai nagyváradi sajtótájékoztatón. Tavaly, a temesvári forradalom huszadik évfordulóján fogalmazódott meg benne a gondolat, mondta Pálfi, hogy az isteni gondviselés és a földi hatalom közötti konfliktust, valamint a Heródes mögötti arctalan és manipulálható tömeg, illetve a Jézus köré gyűlt közösség közötti minőségi és lelki különbséget valahogyan meg kellene mutatni a mai ifjúság számára is. Elgondolását megosztotta az egykori temesvári lelkipásztorral, Tőkés László EP-alelnökkel, az EMNT elnökével, aki pártfogásába vette az ügyet. Pálfi József ezután kereste meg László Csabát, hogy Nagyváradon óvodát is működtető nagyvárad-réti református egyházközség szívesen felvállalná a Székelyudvarhelyen már nagy sikerrel bemutatott táncjáték újbóli színpadra állítását.





László Csaba emlékeztetett: az előadás első színrevitele 2004 karácsonyán valósult meg, a szomorú emlékezetű december 5-i népszavazás után – akkor „összegyűlt bennünk a büszkeség”, fogalmazott a koreográfus. Éppen ezért Pap Gábor dramaturgiájának köszönhetően többletüzenetet is sikerült megfogalmazniuk: megmutatták, hogy a hatalom nem lehet önmagáért való, hanem csakis akkor van értelme, ha valaminek a szolgálatába tudják állítani.

A mostani előadásban lényeges újdonság, hogy a Csillagocska Alapítvány kicsi és nagy néptáncosai egyaránt szerepelnek. Nagyváradhoz köti továbbá az is, hogy a zeneszerző, Köllő Gergely a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által alapított Partiumi Keresztény Egyetem zenepedagógia szakán végzett.

Pálfi József jelezte: a most vasárnapi előadás ingyenes, hogy az anyagiasult ünnepvárást a szellemi-lelki tartalommal valamelyest ellensúlyozzák, ugyanakkor adományokat gyűjtenek a nagycsaládosok megsegítésére.

Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke a sajtótájékoztatón emlékeztetett a 2010. december 1-jén, Budapesten a Kempinski Szállóban meghirdetett „Magyarnak lenni jó!” mozgalomra, amelynek egyik első programjaként ezt a táncjátékot szeretnék elvinni Erdély nagyobb településeire, hiszen, mint elhangzott: „Jézus a szeretet hatalmával érkezett a hatalmat görcsösen szeretők közé”.

Nagyvárad, 2010. december 15.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Sajtószolgálata


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010