2015. május 25. hétfő
Send this article Print this article

Közlemény a Körösök Völgye Határtalan Vándortúráról

Egy határon átnyúló, alulról jövő, ötéves kezdeményezés komoly fesztivállá érett annak köszönhetően, hogy a Körösök völgye mint határon átívelő turisztikai célterület társadalmi összefogás eredményeképpen egyre ismertebbé válik. A Körösök Völgye Fesztivál három napja alatt közösségi, pihentető és szórakoztató programok várták az ismeretszerző élmények iránt is érdeklődőket a Békés-Dánfoki Üdülőközpontban május 23-25. között.



 Pünkösd vasárnapján a Kettős-Körös itteni kikötőjébe futottak be a Körösök Völgye Határtalan Vándortúra részvevői, ők vízi és kétkerekű egységeikkel május 19-én kezdték meg hatnapos túrájukat a Bihar-hegység lábánál, hogy eljussanak a Szentháromság-vízeséstől, a Fekete-Körös forrásától Békés városáig, mintegy a Körösök vidékének kistáji egységét helyreállítva. A példaértékű, határon átívelő turisztikai rendezvény nem más, mint egy Körös menti zarándoklat, amely egyedülálló lehetőséget ad a vízi túrázóknak és kerékpárosok betekinteni a Körösök világába és a folyók mentén található magyar falvak és lakóinak mindennapjaiba, kultúrájába, közösségi életébe.
A pünkösd és a határtalanság üzenetével a zöldhatáron átkelő túrázókat tegnap délután a fesztivál népes közönsége fogadta az említett kikötőben, ahol egy kötetlen fogadóünnepélyre és az érkezők megvendégelésére kerítettek sort. A szervezők nevében Zanócz Róbert, a Körösök Völgyéért Alapítvány elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, köztük is kiemelt módon Tőkés Lászlót, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előző püspökét, európai parlamenti képviselőt és Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkárt, a rendezvénysorozat fővédnökeit.

 

 
Elsőként Katona Gyula békési református esperes tartott igei beszédet a jeles alkalomból, pünkösd ünnepének szellemében méltatva a határ két oldalán élők egymásra találását és jövőépítő kezdeményezését, Isten áldását kérve a Körös menti vándortúra lelkes csapatára.
Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke felidézte a Körösök Völgye kistérség újraalakítására indított mozgalom öt évvel ezelőtti kezdeteit, amikor első ízben vett részt a zárófesztiválon. Elismeréssel szólt arról a törekvésről, hogy a trianoni határok által mesterségesen kettészakított térség a határok fölötti nemzetegyesítés, valamint a magyar–román együttműködés és az európai regionalizmus szellemében újból egységesül, és közös értékeit mutatja fel a világnak. Köszöntőbeszédében a babiloni fogságból való szabadulásról szóló 126. zsoltárt idézte, mely azoknak az örömét is híven jellemzi, akik egy negyedszázaddal ezelőtt kiszabadultak a kommunizmus uralma alól. „Akkor megtelt a szánk nevetéssel” – írja a zsoltáros. Megtelt a szánk nevetéssel – mondotta az egykori temesvári lelkipásztor –, és most is „megtelik a nyelvünk vigadozással”, amikor a határ két oldalán élő testvérek egymásra találnak, és román testvéreinkkel együtt keressük a közös jövőt.

 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010