2009. június 16. kedd
Send this article Print this article

Lauer Edith Laudációja a Truman-Reagan Szabadságérem átadásakor

1989 valóban a csodák éve volt! Két évtized múltán is hihetetlennek tűnnek azok az események, amelyek – Ronald Reagan elnöksége alatt – megsemmisítő csapást mértek a „gonosz birodalmára”. Ma, Nagy Imre, Maléter Pál és az 1956-os Magyar Forradalom más mártír-vezetőinek méltóságteljes és katartikus hatású budapesti újratemetésének 20. évfordulóján, kegyelettel és tisztelettel emlékezünk reájuk, és a többi hősre, kiknek szenvedése és áldozata elvezetett a Szovjetunió összeomlásához.

Szintén húsz évvel ezelőtt, 1989-ben szerzett tudomást a világ Tőkés László fiatal, romániai magyar református lelkipásztor kivételes bátorságáról. Az erdélyi falvak tervszerű lerombolása, valamint a 2,5 milliós romániai magyar kisebbség folyamatos elnyomása elleni fellépése miatt kivívta a Ceauşescu-rezsim haragját, és ez drámai összecsapást eredményezett: amikor a rettegett román Securitate el akarta távolítani a lelkészt a Temesvári Református Egyházközségből, gyülekezeti tagok, szomszédok, barátok és idegenek – magyarok és románok együttesen – élőlánccal vették körbe a templomot, hogy megvédjék őt és családját. Ez a szembeszegülés lobbantotta lángra az 1989 decemberi Román Forradalmat.





A Ceauşescu-rezsim bukása utáni eufória nyomán azonban hamar rá kellett jönnünk, hogy a 42 évig kommunista elnyomás alatt élő román társadalomnak, az őshonos magyar közösséget is beleértve, hatalmas nehézségekkel kell megküzdenie.

1990 elején Tőkés Lászlót a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökévé választották.  Magára vállalta azt a nehéz feladatot, hogy a magyarok módszeres diszkriminációja és erőszakos beolvasztása okozta sebeket gyógyítsa, és újjáépítse az elkobzott magyar egyházi és kulturális intézmények egykor igen kiterjedt rendszerét.

A kormányzat folyamatosan gátolta az egyházi javak restitúcióját. Tőkés püspök úr felismerte az új intézmények – templomok, iskolák, árvaházak, idősotthonok – létrehozásának szükségességét. 1999-ben megalapította a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemet, amely az erdélyi magyar Sapientia Tudományegyetem hálózatának fontos pillére. Könyveket írt hitéről és tapasztalatairól, és a romániai magyar közösség folytatódó hátrányos megkülönböztetése ellen szólalt fel nemzetközi konferenciákon.

„Temesvár szellemében”, a nyíltság és a megbocsátás jegyében munkálkodott az együttélő román-magyar közösség, valamint a többségi ortodox és a kisebbségi egyházak közötti megbékélés érdekében. Rá kellett jönnie azonban, hogy amíg a kommunista bűntettek elkövetői nem hajlandók felelősséget vállalni tetteikért, addig az áldozatok nem felejthetnek, és meg sem bocsáthatnak!

Az aggasztóan lassú, romániai demokratizálódási folyamat láttán, Tőkés püspök úr a hagyományosan egyedi, erdélyi utat választotta: Isten szolgájaként a politikai küzdőtéren is szerepet vállalt népe sorsának jobbra fordítása érdekében. Olaszországban, Spanyolországban, Finnországban és Svájcban tett látogatásai rendjén megtapasztalta, hogy az ottani történelmi kisebbségek a többséggel egyenlőségben, és méltányos helyzetben élnek a számukra biztosított autonómiaformák keretében. Romániára nézve is ezt a megoldást javasolta: biztosítsanak autonómiát, helyi önkormányzatiságot a magyaroknak, hiszen csak ekképpen vehetnek részt a mindennapjaikat befolyásoló döntésekben

2007-ben független jelöltként nyert mandátumot az Európai Parlamentbe. Két héttel ezelőtti újraválasztása pedig továbbra is lehetővé teszi, hogy a lelkiismeret hangján szólaljon meg szerte Európában.

Ez év márciusában az EU-tagállamokban elkövetett kommunista bűntettek kutatására, dokumentálására és elítélésére irányuló határozati javaslatot nyújtott be az Európai Parlamentnek. A megelőző ellenállás dacára, 2009. április 2-án az Európai Parlament nagy többséggel el is fogadta a javaslatot. Ma, amikor az orosz vezetés a Szovjetunió történelmének „újraértékelésén” – például Sztálin rehabilitációján – ügyködik, teljességgel időszerű, hogy az európai országok elítéljék a kommunizmus gaztetteit, amiképpen – helyesen – a holokauszt bűntetteit is elítélte.

A Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye Alapítványnak is ez a küldetése: a kommunizmus több mint százmillió áldozata emlékének megőrzése, és tragikus sorsuk megismertetése a felnövekvő generációkkal. Ezen törekvés részeként, az Alapítvány minden évben odaítéli a Truman-Reagan Szabadságérmet, egy olyan személynek vagy szervezetnek, aki/amely tanúbizonyságát adta egy életre szóló elkötelezettségének a szabadság és a demokrácia előmozdítása, valamint a kommunizmus és a zsarnokság minden formájával szembeni ellenállás mellett.

1989-ben Tőkés László az életét kockáztatta, amikor az egyik leghírhedtebb kommunista diktátor, Ceauşescu hatalmával szembeszállt. S bár fegyvertelen és tapasztalatlan volt ebben az összecsapásban, a két alapvető dolog vértezte fel: az egyedül Istennek engedelmeskedő hite, és azon erkölcsi meggyőződése, hogy ha zsarnokságnak ellenáll, a Mindenható megdöntheti azt! Életútja ihletet jelent számunkra, akik kiváltságos módon, szabadságban és demokráciában élünk, és reménységet mindazok számára, akik továbbra is a kommunista ideológiák miatt szenvednek.

Megtiszteltetés számunkra, hogy Tőkés László püspök urat a mai napon kitüntethetjük a Truman-Reagan Szabadságéremmel.

Washington, 2009. június 16.

Lauer Edith



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010