2015. február 17. kedd
Send this article Print this article

Le kellene lépni a neptuni útról

Tőkés László EP-képviselőnek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének 2015. február 17-i sajtóértekezletét, amit a nagyváradi központi irodában tartott magyar és román nyelven, egyetlen téma dominálta: az a többé-kevésbé harsány ünneplési sorozat, amivel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az elmúlt 25 évet az erdélyi közpolitizálás sikertörténeteként próbálja bemutatni és a kétharmadával megcsappant választói számára „eladni”.



Holott az elmúlt negyedszázadról elmondható, hogy a kezdeti lelkesedéssel, forradalmi lendülettel, öntudatos útkereséssel kitűzött céljaink közül a legfontosabbak nem valósultak meg, pedig ott szerepelnek az RMDSZ programjában is: a kollektív jogok biztosításától a különböző autonómiaszintek eléréséig.
A romániai versenypárttá vált szövetség ezekben a napokban, hetekben dicső múltjával akarja igazolni sivár jelenét – emlékeztetett Tőkés László, aki maga is alapítója, sőt éveken át tiszteletbeli elnöke volt a szervezetnek. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök épp a múlt hétvégén sorolta fel Váradon egy nagyszabású díszgyűlésen azokat a látszateredményeket, amelyeket a dicstelen neptuni paktumpolitika, a kormányzásban való részvétel és a kis lépések alkufolyamata nyomán a szövetség fel tud mutatni, miközben az erdélyi magyar nemzeti közösség fennmaradását, gyarapodását és boldogulását biztosító vívmányokról nem tudott beszámolni, még csak a felsoroltak esélyét biztosító törvényi és intézményi háttérről sem.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke mindezeket egy Nyilatkozatban foglalt össze, amelyet mellékelten hozunk nyilvánosságra. Ennek végén az elmúlt 25 esztendei romániai magyar politika mérlegét megvonva javaslatokat fogalmaz meg az RMDSZ küszöbön álló kongresszusára gondolva. „Ünneplés helyett mindenekelőtt erkölcsi és politikai önvizsgálatra van szükség, valamint az RMDSZ teljességgel elhibázott neptuni politikai irányvonalának teljes revíziójára, illetve korrekciójára, nem utolsósorban pedig az egész erdélyi magyar nemzetpolitikánkat tévútra vezető pártirányítás személyi konzekvenciáinak a levonására. Senki sem engedheti meg magának, hogy silány politikai játszmák tárgyává téve eljátssza az erdélyi magyarság jövőjét” – fogalmaz Tőkés László. A mai sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva megismételte év eleji felhívását: újratervezésre, politikai irányváltásravan szükség. Az egység újabb ideje jött el. A helyes útra visszatérni sohasem késő, és vannak, akik ezt meg is hirdették az RMDSZ-en belül. A pártbelső hatalmi harcaiban háttérbe szorult nemzeti elkötelezettségű vezetőknek, továbbá az EMNT, az SZNT, az EMNP és az MPP nemzeti önrendelkezésünk iránt elkötelezett képviselőinek venniük kell a bátorságot ahhoz, hogy az ország megújulása irányába mutató, ún. Johannis-effektusszellemében párbeszédet kezdjenek és megegyezésre jussanak egymással, és stratégiai partnerséget, új erdélyi magyar egységet alakítsanak ki közös nemzeti érdekeink és céljaink szolgálatában.
 
(A Nyilatkozat szövege, valamint a Szövetségi Képviselők Tanácsának a neptuni tárgyalásokat helytelenítő 1993-as határozata a Dokumentumok rovatban olvasható.)
http://tokeslaszlo.eu/dokumentum/a_25_eves_rmdsz_neptun_vizvalasztojanal
http://tokeslaszlo.eu/dokumentum/szovetsegi_kepviselok_tanacsanak_a_neptuni_targyalasokat_helytelenito_1993-as_hatarozata


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010