2010. december 7. kedd
Send this article Print this article

„Legyen a ti beszédetek: igen igen, nem nem”

Tőkés László előző püspök, volt temesvári lelkipásztor, az egyházi törvényesség tiszteletben tartása iránti elkötelezettséggel, valamint az Anyaszentegyház kommunista elnyomás alóli felszabadulásának szellemében mindvégig szorosan nyomon követte az idei egyházkerületi választások folyamatát, és következetesen kifejezte álláspontját a menet közben elkövetett szabálytalanságok és törvényellenes vagy erkölcsileg elfogadhatatlan fejlemények és határozatok ügyében.



Legutóbb a Királyhágómelléki Református  Egyházkerület Közgyűléséhez fordult panasszal az Egyházkerületi Választási Bizottság (EVB) által elkövetett  törvénytelenségek (1), valamint egyes egyházmegyei és egyházkerületi  tisztségviselők jogellenes, erkölcsi, politikai szempontból pedig súlyosan  aggályos megválasztatása (2) tárgyában.

Az Egyházkerület legfelsőbb fórumának bölcsessége iránti bizalomból, illetve a testület döntésének külső befolyásolását elkerülendő, Tőkés László előzetesen nem adott nyilvánosságot „fellebbezés utáni fellebbezésének”.

Azok után viszont, hogy a Közgyűlés teljes kritikátlansággal szentesítette az EVB igencsak gyarló munkájáról szóló jelentését, és „határozottan elutasította” az előző püspök megalapozott panaszát – a közvélemény hiteles tájékoztatása végett ezennel teljes egészében nyilvánosságra hozzuk a beadvány szövegét.

Sokakban rendkívüli megütközést keltett az EVB botcsinálta elnökének az a mosdatlan kiszólása, hogy: „Tőkés László hagyjon békét az egyházkerületnek!”

Egyértelműen megállapítható, hogy érdekelt félként Varga Attila törvényellenesen jelölt – és megválasztott – egyházkerületi főgondnok – a Közgyűlés tagjaként és társelnökeként – ellenérdekelt volt a saját tisztségének legitimitását is megkérdőjelező panasz elfogadásában.

A Királyhágómelléki Egyházkerületben a politikum az egyházi autonómia fölé kerekedett. Az RMDSZ külső befolyása a Közgyűlés határozata révén belsővé „mélyült”.

Nagyvárad, 2010. december 7.

Tőkés László
EP-alelnök
Sajtóirodája

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület
Főtiszteletű Közgyűlésének –
Nagyvárad

Főtiszteletű Közgyűlés!

A Közgyűlés tekintélyének és bölcsességének eszmei-hitbeli magasában a Hegyi beszéd igéit idézem: „Legyen a ti beszédetek: igen igen, nem nem; ami pedig ezeken felül vagyon, a gonosztól vagyon” (Mt. 5,37).

Lehetetlen dolog, hogy Egyházunk szavai és tettei, tanítása és gyakorlata között olyan nagy szakadék tátongjon, mint amilyen az Egyházkerületi Választási Bizottság döntéseiben és egyes jelöltek megválasztatásában megnyilatkozott.

Az is lehetetlen, hogy Egyházunk ős-demokratikus zsinati-presbiteri rendje ne tudjon biztonságos védelmet nyújtani a tisztátalan emberi befolyásolásokkal és politikai rontásokkal – egyszóval a gonosz ellenében.

Az igaz hit 1989-béli, a diktatúrával szembeni lázadása, valamint a nemzetünk szolgálatában jeleskedő, 2003-béli szatmárnémeti egyházkerületi közgyűlés szellemében – ezúton emelem fel szavam az egyházi törvényesség tiszteletben tartása, valamint az egyházi tisztulás és megújulás ügye mellett, és terjesztem elő panaszomat az EVB választások során végzett munkájával (1), valamint egyes egyházmegyei és egyházkerületi tisztségviselők megválasztatásával (2) kapcsolatosan, tisztelettel kérve panaszaim törvényes kivizsgálását és – indokolt esetben – azoknak orvoslását, a törvényesség helyreállítását.

1. Panaszt emelek az EVB által elkövetett törvénytelenségekkel szemben, melyeket – a maga rendjén – írásban, szóban, az illetékeseknél és a nagy nyilvánosság előtt is jeleztem. Az erre vonatkozó dokumentumok közismertek, a sajtóban is megjelentek, és az Egyházkerülethez, az egyházmegyékhez és a lelkészi hivatalokba is eljuttattam ezeket. Az EVB-t külön is, írásbeli úton megkerestem.

Nevezetesen az egyházi illetékes hatóságok határozatainak, illetve az Egyházkerület Választási Szabályzatának a nyilvánvaló megszegése ellen emelek panaszt, a jelölések tárgyában benyújtott óvások elbírálása vonatkozásában.

2. Konkrét formában panaszt emelek – „fellebbezés utáni fellebbezés” műfajában – egyes egyházmegyei és egyházkerületi tisztségviselők megválasztatása ellenében, akiknek még a puszta jelöltetése is szabálytalan, illetve törvényellenes volt, nevezetesen: Varga Attila egyházkerületi főgondnokká, Nagy Sándor nagykárolyi esperessé, Szilágyi Péter Bihari-egyházmegyei főjegyzővé és Seres Dénes Zilah-egyházmegyei jogtanácsossá való megválasztatása – és jelöltetése – ellen.

Amint a vonatkozó – számos – óvásból kitűnik, nevezettek jelöltetése nyilvánvalóan ellentmond a Választási Szabályzat I. részének 2. szakasza 3. és 4. bekezdése kifejezett előírásainak – így hát nemhogy megválasztani, de még jelölni sem lett volna szabad őket.

Nevezettek formai vagy/és politikai, illetve titkosszolgálati együttműködési okokból nem tölthetik be látszólagos törvényességgel elnyert tisztségeiket.
Éppen ezért, az Egyházkerületi Közgyűlés – nyílt – ülésének széles nyilvánossága előtt, mindenekelőtt nevezett Testvéreinket szólítom fel – ismételten – az azonnali és feltétlen lemondásra, mely által nagy mértékben megkönnyítenék az egyházi törvényesség helyreállítását.

Amennyiben törvénytelen úton és akarnok módon megszervezett tisztségeiktől önkéntesen mégsem volnának készek megválni, indítványozom egy egyházkerületi bizottság kiküldését ügyük, illetve az EVB munkájának kivizsgálása céljából, mely kivizsgálás alapján az Egyházkerületi Közgyűlés volna hivatott dönteni panaszaim elbírálása tárgyában.

Úgy ítélem, hogy a választásokkal kapcsolatos zárójelentés napirendi tárgypontjához szorosan hozzátartozik itt előterjesztett kérésem elbírálása.

A joggal elvárható kivizsgálás rendjén szívesen állok rendelkezésükre az igényelhető iratokkal és bizonyítékokkal. Addig is a következő dokumentumokat mellékelem:
– Fellebbezés utáni fellebbezés a Királyhágómelléki Egyházkerülethez (Nagyvárad, 2010. augusztus 17.)
– Közlemény (Nagyvárad, 2010. augusztus 17.)
– Nyilatkozat (Strasbourg, 2010. október 20.)
– Nyilatkozat (Nagyvárad, 2010. november 2.)
A Hegyi beszéd krisztusi tanításával zárom megkeresésemet, mely szerint homokra – fövényre – nem lehet házat, egyházat, jövőt építeni (Mt. 7,26-27). – Egyházkerületünk épülésére terjesztem elő kérésemet – tisztelettel és szeretettel:

Nagyvárad, 2010. november 29.

Tőkés László sk.
előző püspök



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010