2020. július 30. csütörtök
Send this article Print this article

Levél baráti kormányfőknek

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke levélben fordult két európai uniós tagállam, Horvátország és Szlovénia kormányfőihez, Andrej Plenkovichoz és Janez Jansához, a személyes ismeretség okán is.



Mindkettőjüket arra kérte, hogy a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés ügyében újraindult aláírásgyűjtéshez adjanak meg minden lehetséges segítséget, különös tekintettel arra, hogy országaikban eddig alacsony volt a hozzájárulás.
A Horvátországban minap ismét miniszterelnöki megbízatást kapott Andrej Plenkovicnak gratulált pártja választási győzelméhez és a sikeres kormányalakításhoz, majd így fordult egykori EP-beli képviselőtársához:„Az Európai Parlamentben való jó együttműködésünkre emlékezve, a közös horvát–magyar történelmi múlt pozitívumaira gondolva is utalnék rá, hogy harminc évvel ezelőtt a különböző nemzeteket, népeket közös harcra indította egy szabadabb világ reménye. Meggyőződésem, hogy ez most sincs másképp. Az Európai Unió csakis akkor lehet sikeres, ha az őt létrehozó országok és nemzetek is sikeresek, és össze tudnak fogni közös ügyeinkben.” Tőkés László emlékeztetett: a Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtés sikere „nagyban erősítené a térségben megnyilvánuló szolidaritást, de érdekérvényesítési esélyeinket is az Európai Bizottsággal szemben”. Horvátországból alig 8250 aláírásra lenne szükség ahhoz, hogy a két kritérium teljesüljön: összesen egymillió szignó az Európai Unió tagállamainak negyedéből, a lakossági arányoknak megfelelő bontásban.
A Janez Jansának küldött levél így kezdődik „Mindenekelőtt szívből gratulálok ahhoz, hogy Szlovénia parlamentje idén márciusban ismét önt választotta meg országa kormányfőjének. Nem is olyan rég, tavaly decemberben Temesváron emlékeztünk közösen arra az összefogásra, amely lehetővé tette, hogy nekünk, romániai magyaroknak is valóság legyen a szabadság ígérete.” Minekután Tőkés László felidézte a szlovén kormányfő szíves részvételét a temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulóján a 2019. december 12–16. között megrendezett emlékhéten, hozzájárulását a „rendszerváltók fórumához”, az írta Jansának: „A kezdeményezés nekünk, magyaroknak több, mint egyszerű állampolgári kezdeményezés. Meggyőződésem, hogy nekünk, közép-európaiaknak is többet jelent egy egyszeri polgári kezdeményezésnél. A közös érdek felmutatásának, a szolidaritás kifejezésének próbája is egyben! Azt kérem tisztelettel öntől, hogy a rendelkezésére álló törvényes eszközökkel segítse elő az országában megkívánt hatezer aláírás összegyűjtését!”  
 
    

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010