2018. június 14. csütörtök
Send this article Print this article

Levélváltás Tőkés László EP-képviselő és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök között

Tőkés László, az Európai Parlamentnek az Unió és Örményország közötti kapcsolatokért felelős néppárti jelentéstévője Nikol Pasinjánnak, a dél-kaukázusi ország május 8-án megválasztott miniszterelnökének levélben gratulált.



 Mint ismeretes, a két hétig tartó békés utcai tüntetéseket követően április végén az egy évtizede hatalmon lévő republikánus Szerzs Szargszján lemondott kormányfői tisztségéről. A társadalom, valamint a politika minden területén tapasztalható korrupció ellen tüntetők több nagyvárosban is utcára vonultak, eltorlaszolták az utakat és sztrájkot hirdettek. A tömeges megmozdulások végül is elérték céljukat.
„Üdvözöljük a békés átmeneti folyamatot, amelyet az örmény népnek az alapvető jogai és a szabadság iránti elkötelezettsége inspirált. Ebben a szellemben az együttműködés elmélyítését az Európai Unió, ezen belül pedig az Európai Parlament Külügyi Bizottsága változatlanul támogatja. A kétoldalú kapcsolatokért felelős jelentéstévőként örömömre szolgált a két országot összekötő gazdasági, politikai, társadalmi és kulturális szálak megerősítésén munkálkodni” – írta gratuláló levelében erdélyi képviselőnk.
Pasinján kormányfő köszönő válaszlevelében ekképpen fogalmazott: „Az örmény forradalom a nép szilárd akaratát és a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok iránti elkötelezettségét fejezte ki. Meggyőződésem, hogy az Európai Unióval fenntartott kapcsolatainkban most új fejezet indul. Az EU–Örményország Átfogó és Megerősített Partnerségi Megegyezés sikeres megkötésében a parlamentközi együttműködés döntő szerepet játszott. Örményországnak Európában a helye, hiszen a kultúránk és a nemzeti örökségünk közös. Készen állunk a további reformok megvalósítására annak érdekében, hogy kapcsolataink tovább erősödjenek”.
Tudnivaló, hogy június 18-19-én az EP Külügyi Bizottságának a küldöttsége látogatást tesz a demokratikus átalakulás útját járó dél-kaukázusi országban, európai képviselőnk részvételével.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010