2010. április 28. szerda
Send this article Print this article

Magyar néppártosok a választásokról Brüsszelben

2010. április 27-én, Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EP Magyar Néppárti Küldöttségének tiszteletbeli elnöke Brüsszelben együtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Szájer József fideszes delegációvezetővel, az EP néppárti frakciójának alelnökével, valamint Surján Lászlóval, a KDNP európai képviselőjével. A sajtóértekezleten a magyar országgyűlési választásokat értékelték.





A Fidesz-KDNP elsöprőválasztási győzelmével kapcsolatban Szájer József kijelentette, hogy „Magyarország visszatérhet Európa főutcájára”. Végre megteremtődik a lehetősége annak, hogy a magyar kormány ne Brüsszel érdekeit képviselje Magyarországon, hanem a magyar érdekeket Brüsszelben. Az Orbán Viktor vezette szövetség – a közszájon forgó téves beállításokkal ellentétben – beletartozik az európai politika azon főáramába (am. mainstream), melyet elsőrenden az Európai Néppárt képvisel, s melynek Magyarország jövendő miniszterelnöke ismert és elismert alelnöke – mondotta a magyar politikus.

Tőkés László1989 „befejezetlen forradalma” és a 2010 áprilisában, „a szavazófülkékben lezajlott forradalom” (Orbán Viktor) között vont párhuzamot. Ez utóbbi megteremtette a lehetőségét annak, hogy végre befejezzük és győzelemre vigyük – 1956-os és 1989-es – befejezetlen forradalmainkat, és a húszévnyi posztkommunista átmeneti időszakot követően tovább folytassuk és betetőzzük a rendszerváltozást – mondotta.

Erdélyi képviselőnk „hármas győzelemként” értékelte a választásokat, melyeknek egyaránt nyertese Magyarország, a határon túlra szakadt magyarság – és Európa. Ebben az értelemben nem csupán egy 2/3-os országos, hanem az egész nemzet 4/3-os kárpát-medencei győzelméről beszélhetünk; európai viszonylatban pedig a kontinens, valamint az EU-tagországok többségének vezető politikai erejéwwt képviselő keresztény-demokrácia közös sikereként könyvelhetjük el a Fidesz szinte páratlan választási eredményét. Romániai vonatkozásban szintén kedvezőnek tekinthető az eredmény, hiszen országunk élén hasonlóképpen néppárti kormány és vezetőség áll – állapította meg Tőkés László.

A KDNP képviseletében Surján László – az egykori rendszerváltó Antall-kormány volt minisztere – egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a magyarországi választók növekedéspárti gazdaságpolitikát akarnak, olyan politikát, amely az Európai Unióban is a főáramlatot jelenti a válság leküzdését célzó stratégia megfogalmazásában.


Brüsszel, 2010. április 28.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010