2018. november 29. csütörtök
Send this article Print this article

Magyarország elkötelezett támogatója Macedónia európai csatlakozásának

A Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságról szóló idei országjelentés elismeréssel szól a nyugat-balkáni ország által elért eddigi eredményekről, és üdvözli a görög kormánnyal idén júniusban kötött megállapodást az állam új elnevezéséről (Észak-Macedónia), valamint az európai csatlakozási tárgyalások 2019 júniusára kitűzött elkezdését.Az Európai Néppárt által is egyöntetűen támogatott jelentés elfogadásának folyamatát a Gruevszki-ügy kapcsán előállott politikai ellentétek zavarták meg. A szocialisták és a zöldek frakciói ugyanis a dokumentumhoz benyújtott módosító javaslataikkal ideológiai természetű támadást intéztek Magyarország ellen amiatt, hogy hazánk bevándorlási hatóságai menekültstátuszt adtak Nikola Gruevszki hivatali mulasztás miatt börtönre ítélt volt macedón kormányfőnek. Az eset annál is sajnálatosabb, mivel a balliberális tábor támadásaival szemben a néppárti frakció sem védte meg a magyar álláspontot, elvitatva Magyarország azon jogát, hogy törvényes menekültügyi eljárás keretében védelmet nyújthasson volt néppárti szövetségesének.
Tőkés László európai képviselő a néppárti külügyi munkacsoport tegnap délelőtti ülésén, majd a macedóniai országjelentés tegnap esti plenáris vitájában megerősítette, hogy Macedónia stratégiai partnere és fontos szövetségese Magyarországnak. Éppen ezért határozottan visszautasította a hazánkat ért támadásokat, rámutatva arra, hogy Nikola Gruevszki menedékkérési és a macedón kormány kiadatási kérelme ügyében az illetékes magyar hatóságok a törvényesség teljes betartásával jártak és járnak el. Ezzel együtt azt a véleményét sem hallgatta el, hogy a volt macedón miniszterelnök megbuktatása, majd elítélése hátterében feltételezhetően a migrációs kérdés, illetve a Soros-lobbi áll.
Tudnivaló, hogy a Parlament és a Bizottság az elmúlt öt évben folyamatosan, évről évre kemény kritikában részesítette a macedóniai igazságszolgáltatást, annak politikailag korrumpált állapotát. A mostani országjelentésben sincsen ez másképp, az ugyanis tételes formában meghagyja, hogy: „további erőfeszítésekre van szükség a bírói kar politikai beavatkozással szembeni védelme tekintetében” – zárta hozzászólását erdélyi képviselőnk.
A november 29-én megejtett szavazáson a Parlament nagy szótöbbséggel elfogadta a jelentést. Tekintettel az előadottakra, a Fidesz-KDNP néppárti küldöttség tagjai egységesen ellene szavaztak.


hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása
Tőkés László portré az EuroparlTV-n
Tőkés László I.

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010