2011. március 27. vasárnap
Send this article Print this article

Martonyi János Kolozsváron

A Házsongárdi temetőben lévő síremlékeket és az átadásra váró, felújított Mátyás-szobrot tekintette meg vasárnap Kolozsváron Martonyi János külügyminiszter, aki Tőkés Lászlóval is megbeszélést folytatott.



   Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet az MTI-t tájékoztatta arról, hogy a magyar diplomácia vezetője a kincses városban kezdődött látogatása keretében vasárnap a Házsongárdi temetőben megtekintette a jelképes magyar nemzeti panteonhoz sorolható síremlékeket. Érdeklődött a korábban tapasztalt rongálásokról, kifejezte reményét, hogy az ilyen cselekmények a jövőben nem ismétlődnek meg, a két nép közös kulturális kincsét jelentő temető biztonságos védelem alá kerül. Megkoszorúzta gróf Bánffy Miklós és Dsida Jenő síremlékét.
   A magyar külügyminiszter koszorút helyezett el Márton Áron püspök szobránál is a város főterén, majd megtekintette a hamarosan átadásra kerülő, felújított Mátyás-szobrot, meglátogatta a Szent Mihály-templomot is.
  Martonyi János este a kolozsvári főkonzul rezidenciáján munkavacsora keretében megbeszélést folytatott Tőkés Lászlóval, az Európai Parlament alelnökével, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével, valamint az EMNT elnökségének tagjaival. A megbeszélésen európai uniós témákat és a magyar-román kapcsolatok érintő nemzetpolitikai kérdéseket tekintettek át.
   A külügyminiszter hétfőn előadást tart a Babes-Bolyai Tudományegyetemen, ahol találkozik Andrei Marga rektorral és Magyari Tivadarral az egyetem magyar tagozatának vezetőjével. Megbeszélést folytat a magyar történelmi egyházak vezetőivel, Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RDMSZ) elnökével, látogatást tesz a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, és megbeszélést folytat George Apostuval, Kolozsvár polgármesterével.

MTI, fotó: Szabadság



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010