2009. június 23. kedd
Send this article Print this article

Megalakult a Néppárti Frakció

Az Európai Parlament 2009. június 21–25-i munkahetén a politikai csoportok megalakulására került sor, és a frakciók megtartották első üléseiket. Ezt megelőzően az egyes nemzeti delegációk tanácskoztak, felkészülvén a megalakulás rendjén megejtett választásokra és az új európai parlamenti ciklus beindulásával kapcsolatos feladatokra.

Június 22-én délelőtt Tőkés László, Winkler Gyula és Sógor Csaba EP-képviselőink zártkörű megbeszélés keretében egyeztettek jövőbeli tevékenységükről, nevezetesen egy erdélyi magyar néppárti küldöttség létrehozásának lehetőségéről, valamint a romániai és magyarországi néppárti képviselőcsoportokhoz való viszonyukról. Egyúttal a független jelöltként mandátumot szerzett Elena Băsescu Néppártba való felvételével kapcsolatos köyös álláspontjukat is kialakították.





Délben a Magyar Összefogás Listáján megválasztott képviselőink a romániai néppárti képviselők együttes ülésén vettek részt, mely Theodor Stolojan elnökletével  tanácskozott. Ezután a magyarországi néppárti delegáció ülésére siettek, melyen Szájer József képviselő elnökölt.

A román és a magyarországi képviselőcsoportok egyaránt támogatásukról biztosították Joseph Daul néppárti frakcióelnökké való újraválsztatását. Erdélyi képviselőink – másfelől – közvetítő szerepet vállaltak abban, hogy a két nemzeti küldöttség kölcsönösen támogassa egymás jelöltjeinek – Szájer József és Marian-Jean Marinescu képviselőknek – az EP-alelnökökké való megválasztatását.

A magyarországi küldöttség gyűlésén külön is felvetődött Elena Băsescu néppárti tagfelvételének kérdése. A képviselők teljes mértékben osztották Surján László képviselőtársuk ez ügyben megfogalmazott fenntartásait, ugyanakkor viszont késznek mutatkoztak arra, hogy a magyar-román közeledés és együttműködés érdekében ne gördítsenek akadályt a képviselőnő felvétele útjába.

A délután folyamán erdélyi EP-képviselőink Theodor Stolojan és Marian-Jean Marinescu román képviselőtársakkal folytattak kötetlen megbeszélést a napirenden szereplő kérdések tárgyában. Egyebek mellett felelevenedett Tőkés László – akkor függetlenként megválasztott – képviselő néppárti frakcióba való felvételének a Demokrata-Liberális Párt általi elvszerűtlen megakadályoztatása. Winkler Gyula és Sógor Csaba ennek az erkölcsi jóvátételét szorgalmazták, kiváltképpen az Elena Băsescu felvételével kapcsolatos, hasonló helyzet kialakulására való tekintettel. Képviselőtársaival együtt Tőkés László is megerősítette, hogy a román államelnök képviselő-lányának frakciótagságát ők is elfogadják.

A Néppárti Frakció alakuló ülésén az Európai Unió szinte valamennyi tagországából összesen 261 képviselő mandátumat igazolták. A frakció ugyanakkor megszavazta két lettországi és – a romániai – Elena Băsescu felvételét.

Ennek kapcsán szót kért Theodor Stolojan, aki először is a függetlenként megválasztott képviselőnő befogadásáért mondott köszönetet. A román küldöttség vezetőjelöltje ugyanakkor Tőkés László püspököt külön üdvözölte a Néppárti Csoport képviselői sorában, mintegy elégtételt adva amiatt, hogy másfél évvel ezelőtt akadályozták felvételét.

A Frakció a továbbiakban – egyedüli jelöltként – elsöprő többséggel Joseph Daul francia képviselőt választotta újra elnökéül. Az alakuló ülés a frakció tíz alelnökének a megválasztatásával végződött. Sorrendben az elsők között nyert bizalmat Szájer József, a magyar küldöttség vezetője. Román részről Marian-Jean Marinescut szintén alelnökké választották.

Köszönő beszédében Joseph Daul elnök arra a rendkívüli felelősségre mutatott rá, melyet – az EP legnépesebb frakciójaként – Európa súlyos problémáinak a megoldása terén a néppárti képviselőcsoport hordoz.

Winkler Gyula a néppárti képviselőcsoport alakuló ülését követően úgy fogalmazott: „Az önálló politizálás feltételeit fogjuk kialakítani az Európai Néppárt képviselői csoportja, illetve a romániai néppárti delegáció keretein belül, hiszen a romániai magyar közösség érdekeinek képviselete, célkitűzéseinek megvalósítása ezt követeli meg. Ki kell alakítani a feltételeket ahhoz, hogy a háromtagú erdélyi magyar képviselőcsoport önálló arcélet alakítson ki a romániai néppárti delegáció keretein belül, ahol mától a tizenegy tagú Demokrata-Liberális Párt csoportjával közösen fogjuk képviselni országunk érdekeit, viszont önállóan kívánunk részt venni a néppárti képviselőcsoport döntéshozatali mechanizmusában” – mondta az RMDSZ-es politikus.

Brüsszel, 2009. június. 23. 

Az Erdélyi Magyar Képviselők
Csoportja



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010