2010. november 24. szerda
Send this article Print this article

Mikheil Saakashvili grúz elnök az EP-ben

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén államfőnek kijáró ünnepi fogadtatásban részesítették Mikheil Saakashvili grúz elnököt, aki nagyívű beszédet mondott a képviselőház előtt.

A 2003-ban, Shevardnadze diktatórikus hatalmának véget vető „rózsás forradalom” nyomán az ország élére került legendás politikust Jerzy Buzek elnök köszöntötte, Európa egyik ősi népének és kultúrájának nevezve Grúziát.





Saakashvili elnök rendkívüli elkötelezettséggel szólt nemzete és a kaukázusi népek európaiságáról, és Victor Hugo szavait idézve tett hitet Európa „nemzetek fölötti egységéről”. Grúzia vissza fog térni az európai népek közösségébe, ahonnan a volt Szovjetunió szakította ki – fejezte ki meggyőződését az államfő, kemény szavakkal bírálva ugyanakkor az országát megcsonkító Oroszországot, mely az egész posztszovjet térségben tovább folytatja jogelődje megosztó birodalmi politikáját. Mindazáltal a Grúz Köztársaság nem katonai erővel, hanem békés úton kívánja szabadságát kivívni és megszállott területeit, Abháziát és Dél-Oszétiát felszabadítani – mondotta az elnök, ehhez kérve az Unió és a Parlament támogatását.

Jerzy Buzek elnök díszebéden látta vendégül Grúzia államelnökét és küldöttségét, melyre az EP alelnökei is meghívást nyertek. Tőkés László erdélyi képviselőnk ez alkalommal személyesen is találkozott a grúz államfővel, és mint a Kelet-Európai Partnerség országaival való kapcsolatokban illetékes alelnök, elismerését fejezte ki Grúzia következetes európai politikája iránt. Kelet-közép-európai képviselőként a volt szovjet tömb országainak és népeinek a sorsközösségéről és az ebből fakadó szolidaritásról szólt, mely természetszerűen állítja egymás mellé őket. Saakashvili elnök az erdélyi magyarok és egyházak számarányairól és sorsáról érdeklődött. Buzek elnökkel együtt mindhárman nagyra értékelték azt a vallási és kulturális sokféleséget, mely a katolikusok és protestánsok, Grúziában pedig a keresztények és muzulmánok együttélésében jelentheti Európa egységesülésének útját. Tőkés László külön is kitért a soron következő magyar és lengyel EU-elnökségre, mindkettő hathatós támogatását helyezve kilátásba Grúzia csatlakozási folyamatában.

„A békének nincs alternatívája” – hangoztatta parlamenti beszédében az egyébként Európa-szerte igen ellentmondásosan megítélt grúz államfő, az európai együttműködés elvének értelmében újbólcsak a nagy francia regényírót idézve, aki szerint: „Az ágyúkat a tárgyalóasztaloknak kell felváltaniuk”. A konfliktusoktól  terhes kaukázusi térségből ezt a – szintén ellentmondásosan ható – üzenetet tolmácsolta a felszabadulásra vágyó „rab nemzetek” grúz képviselője.

Strasbourg, 2010. november 24.

Tőkés László
EP-alelnök
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010