2011. március 8. kedd
Send this article Print this article

Montenegro, roma-stratégia az EP plenárisán

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 2011. március 8-án délelőtt ünnepélyes formában emlékeztek meg a Nemzetközi Nőnap 100. évfordulójáról. Jerzy Buzek elnök személyesen köszöntötte a képviselőnőket, tiszteletükre pedig egész nap folyamán az Elnökség nőtagjai vezették a parlamenti tanácskozásokat



 
   A Parlament 2011. március 8-i, délutáni ülésszakán – egyebek mellett – Montenegro európai integrációjának folyamatáról, valamint a romák befogadásának európai stratégiájáról tartottak nyilvános vitát. A soros magyar EU-Elnökség képviseletében Győri Enikő integrációs külügyi államtitkár, illetve Balog Zoltán felzárkóztatási államtitkár, az Európai Bizottság részéről pedig Stephan Füle csatlakozási, valamint Viviane Reding igazságügyi és Andor László foglalkoztatáspolitikai biztosok voltak ezen ügyek előterjesztői.
   Az EP integrációs ügyekben illetékes alelnökeként Tőkés László saját romániai – erdélyi – tapasztalataira való hivatkozással szólt a több nemzetiségű társadalom megbékélés, valamint békés együttműködés kínálta lehetőségeiről. Ennek szellemében értékelve Montenegro integrációra irányuló erőfeszítéseit, a következőket mondotta: „Montenegro egy alkotmányos jogi alapokon nyugvó parlamenti demokráciával rendelkezik, mely az emberi jogok tiszteletben tartását és a kisebbségek védelmét is magába foglalja. Törvény és valóság között azonban komoly repedések vannak”. Erdélyi képviselőnk – egyebek mellett – a tovább élő korrupcióra, a szervezett bűnözésre, az igazságszolgáltatás és a sajtószabadság hiányosságaira hívta fel a figyelmet, végezetre pedig a regionális együttműködés, valamint a jószomszédi kapcsolatok építését szorgalmazta a nehéz sorsú balkáni állam részéről (lásd a mellékelt felszólalást – angol nyelven).
   Stephan Füle EU-biztos, minekutána gratulált az elért tagjelölti státuszhoz, záró szavaiban kijelentette: most már Montenegrón a sor, hogy eleget tegyen az EU által támasztott elvárásoknak; kézzelfogható eredményeket várnak az országtól annak érdekében, hogy akár még az idén ősszel elkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások.
   Győri Enikő államtitkárnő, a másik két nyugat-balkáni állammal – Szerbiával és Horvátországgal – egyetemben, Magyarország határozott támogatásáról biztosította Montenegro európai integrációját.
A roma stratégia ügyében tartott közvita rendjén Járóka Lívia képviselőnő kiemelten szólt arról a páratlan egyetértésről, mely a különféle politikai csoportok és szakbizottságok között alakult ki ezen a téren. Hozzászólásában valamennyi képviselő egyöntetű elismerését fejezte ki a magyar jelentéstévő kiváló munkája iránt.
   Balog Zoltán államtitkár nyitó és záró megszólalásaiban imponáló meggyőzőerővel képviselte a magyar Elnökség romaügyben tanúsított demokratikus elkötelezettségét.
   Viviane Reding biztos-asszony az európai jogok és értékek kettős összefüggésében szállt síkra a cigányság társadalmi felzárkóztatása mellett, külön-külön kihangsúlyozva az EU, valamint a tagországok ez irányú felelősségét.
   Tőkés László EP-alelnök írott formában juttatta el felszólalását az Elnökséghez, melyet mellékelve teszünk közzé.
 
Strasbourg, 2011. március 8.
 
 
F E L S Z Ó L AL Á S
a romák európai uniós stratégiája tárgyában
 
   Mindenekelőtt őszinte elismerésemet fejezem ki azért, hogy a magyar EU-Elnökség a romák befogadásának kérdését prioritásai közé felvette. A Magyar Kormány ez irányú elkötelezettségének ékes bizonyítéka az a körülmény, hogy a magyar néppárti delegáció soraiban üdvözölhetjük Járóka Lívia jelentéstévőt, az Európai Parlament egyedüli roma képviselőjét, valamint az, hogy Balog Zoltán, az ügy előadója, az újan létrehozott felzárkóztatási államtitkárság élén foglalkozik a többszörösen hátrányos helyzetű cigányság feltámogatásával. Ezek alapján joggal állapíthatjuk meg, hogy a magyar EU-elnökség a cigányok ügyének rendezése terén jó példával jár Európa előtt.
   A roma stratégia vonatkozásában fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy az Unió területén élő, tizenkét milliónyi roma népesség integrációjának kérdése olyan közös európai ügy, melynek megoldásában egyaránt ki kell venniük a részüket az egyes tagországoknak és az uniós intézményeknek. Találóan mutatott rá Orbán Viktor miniszterelnök, hogy amennyiben a mélynyomorban és a társadalmi, etnikai kirekesztettségben élő cigányok problémáit nem akarjuk a "nomadizálás" – a kivándorlás – útján az EU fejlett országaiba "exportálni", úgy egységes fellépéssel és közös erővel kell megoldást találnunk tarthatatlan helyzetükre.
   Eredményes munkát kívánok az Európai Parlamentnek, az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak, nem utolsó sorban pedig a magyar EU-Elnökségnek ahhoz, hogy idén júniusra elkészítsék és véglegesen tető alá hozzák a romák integrációjának korszakos jelentőségű stratégiáját.
 
Strasbourg, 2011. március 8.
                                                                                  Tőkés László
                                                                                     EP-alelnök
 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010