2012. január 12. csütörtök
Send this article Print this article

Nagyváradra látogat George Pataki

George Pataki New York állam volt republikánus kormányzója, 2012. január 15-én, vasárnap Nagyváradon találkozik Tőkés Lászlóval, az Európai Parlament erdélyi alelnökével, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével.



 A magyar gyökerekkel rendelkező amerikai politikus leánya, Allison Pataki Levy kíséretében részt vesz a nagyvárad-olaszi református templomban tíz órától kezdődő istentiszteleten. Igét hirdet Tőkés László, várad-olaszi lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előző püspöke, majd a volt kormányzó is megosztja gondolatait a gyülekezettel. Az istentiszteleten jelen lesznek a magyar és román történelmi egyházak helyi vezetői is.
Tizenkét órától a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében George Pataki az erdélyi magyar akadémiai szféra vezetőivel folytat zártkörű tárgyalást az erdélyi felsőoktatás helyzetéről. Mint ismeretes, a kormányzó felelősségtudattal viszonyul az anyaországtól elszakított területeken élő magyarok sorsa iránt, különösképpen az oktatás vonatkozásában. Két évvel ezelőtt a felvidéki Selye János Egyetemen tartott előadásában a politikus a demokráciaellenes szlovák nyelvtörvény ellen is felemelte szavát, mint ahogy 2006-ban, legutóbbi nagyváradi vizitje alkalmával, – a Partiumi Keresztény Egyetem meglátogatása után – a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályájáéért vívott küzdelemben is hallatta hangját.
   Tizenhárom órától, szintén az egyházi központ múzeumteremében sajtótájékoztatóra kerül sor, amelynek keretében látogatásának céljáról és a tanácskozás eredményeiről is beszámol majd George Pataki. Végül Tőkés László otthonában egy négyszemközti megbeszélés zárja a volt kormányzó nagyváradi látogatását.
   Az 1945-ben született George Pataki politikai karrierje 1981-ben kezdődött, amikor is szülővárosának, Peekskillnek polgármesterévé választották. 1985 és 1992 között a New Yorki Közgyűlés tagja volt. 1995 és 2006 között egymás után három terminusban szolgált New York állam kormányzójaként. 2008 novemberében Sólyom László magyar államfő a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal adományozta a magyar származását büszkén vállaló George Patakinak. 
2012. 01. 12., Nagyvárad


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010