2011. március 27. vasárnap
Send this article Print this article

"Jó magyarnak lenni, mert gazdagok vagyunk"

Ünnepélyes keretek között zajlott vasárnap a Hajnal Akar Lenni népdaléneklési verseny huszadik, jubileumi rendezvényének Kárpát-medencei döntője.



   A szatmárnémeti Filharmóniában, akárcsak a megelőző években, most is a megyénként szervezett elődöntők nyertesei mérték össze tudásukat, tehetségüket. A szervező Szent-Györgyi Albert Társaság a kerek évforduló alkalmából egy visszatekintőt is tartott: az előző évek minden zsűritagjának illetve döntősének nevét kifüggesztette a szatmárnémeti Filharmónia falára, továbbá összeállított egy válogatást a versenyek keretében elhangzott legszebb népdalokból, amelyet hamarosan könyv formájában is ki fog adni. A leghangulatosabb mozzanat pedig azt volt, amikor az előző évek versenyeinek győztesei együtt énekeltek a színpadon.
   A rendezvény társszervezője idén az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács volt, fővédnökei pedig Tőkés László püspök, EMNT-elnök, EU-parlamenti alelnök, valamint Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke. Az ünnepélyes díjátadó keretében Tőkés László egyaránt gratulált a versenyzőknek, akik a népdaléneklés hagyományát ápolják, valamint a szervezőknek, akik az elmúlt húsz év során mindent megtettek azért, hogy a rangos vetélkedőt megtarthassák.
   Tőkés László Ézsaiást idézte: „a megvilágosodás erői munkálkodnak”, párhuzamba állítva a próféta szavait a népdaléneklési verseny igen találó címével valamint a magyar nemzet körében jelenleg tetten érhető folyamatokkal. Kifejtette: az énekesek Isten világosságát hirdetik profán, de mégis szakrális módon. Ahogy annak idején a kommunista rendszerben muszáj volt ledönteni a hallgatás falát, úgy keresik visszatarthatatlan búvópatakként népdalaink az utat a felszínre, bármennyire is tiltva volt éneklésük hosszú évtizedeken keresztül.
Kijelentette: itt az ideje, hogy a magyarság összefogjon és egymást bátorítva dolgozzon azon, hogy mindenki számára evidencia legyen az EMNT által meghirdetett jelszó: „Magyarnak lenni jó!”. Ugyanis nagyon sokszor nem volt jó magyarnak lenni. „Nem volt jó magyarnak lenni a magyar-holland mérkőzésen, de Brüsszelben sem volt jó magyarnak lenni, amikor ott járt Paul Lendvai vagy Heller Ágnes. S ugyanígy a csángóknak is rossz volt magyarnak lenni a kommunizmus idején". Tőkés László felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos a küszöbön álló népszámlálás, illetve az, hogy ennek alkalmával minden magyar vállalja nemzetiségét, hiszen 1920 óta nem volt hiteles népszámlálás a magyarság körében. „Fel kell kutatnunk a több százezer kallódó, a beolvadás szélén álló magyart, és „vissza kell mozdítanunk őket”. A püspök szerint „azért jó magyarnak lenni, mert gazdagok vagyunk”, gazdag a kultúránk, gazdag a néphagyományunk, erős a hitünk. Ezekkel ez értékekkel kell betörnünk Európába. Hozzátette: a magyar összefogás, a nemzeti ébredés most néz a legszebb remények elé, hisz az anyaországban olyan kormány került hatalomra, mely nem országban, hanem teljes nemzetben gondolkodik.. Végül Szabó Dezső szavaival zárta felszólalását az EMNT elnöke: „Minden magyar felelős minden magyarért". „Ha e gondolatok jegyében cselekszünk, akkor a hajnal biztosan rá fog virradni a nemzetre"
    A kedvező csillagállás a Hajnal Akar Lenni szervezőit is segítette, mivel — Csirák Csaba főszervező szerint — idén az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács mellett ez RMDSZ is felkarolta végül a rendezvényt, annak ellenére, hogy az előző években semmiféle támogatásban nem részesítette a rangos vetélkedőt.. A huszadik versenyt egyébként tavaly kellett volna megtartaniuk, de nem tudtak kellő anyagi fedezetet szerezni hozzá.
    Az idei verseny első díját megosztva Nagy Noémi és Tamás Júlia kapta, a második helyen Tímár Levente végzett, a harmadik díjon pedig, szintén megosztva, Káplár Gréta és Tamás Magdó osztozott.

Simándi Lilla
sajtóreferens, Szatmári EMNT


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010