2010. május 7. péntek
Send this article Print this article

Nyilatkozat a Magyar Nemzet megújulása ügyében

Mi, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács tagjai, mint a külhoni magyar nemzetrészek képviselői, történelmi lehetőségként értékeljük a magyar országgyűlési választások eredményét és örömteljes megelégedésünknek adunk hangot azért, hogy a kormányalakításhoz ekkora bizalmat nyert Fidesz-MPSZ – KDNP szövetség a nemzet egységét hangsúlyozza.

Új szemléletre, megújulásra van szükség a nemzetpolitikában, így tudunk sikeresek lenni a nemzetek közösségében.





Hosszú idő óta most ismét lehetőség nyílik a magyar nemzet határokon átívelő integrációjára. Meggyőződésünk, hogy ezzel Magyarország felzárkózása gyorsabb és sikeresebb lesz. A külhoni magyarság nem adományt kér, hanem maga is tevőleges segítséget ajánl ebben a folyamatban. Átérezzük felelősségünket és cselekvő részt szeretnénk vállalni a Fidesz és szövetségesei által meghirdetett, a nemzeti együttműködésre épülő program kidolgozásában és megvalósításában.

Rendszerváltozás a magyar politikai életben és a nemzetpolitikában egyaránt szükséges, érdekeink, céljaink demokratikus, törvényes, következetes elérésében. Üdvözöljük a rendszerváltó kormánytöbbség első jelképes és jelentős intézkedését a külhoni magyarok állampolgárságáról! Hasonlóképp szükségesnek tartjuk a magyarság megmaradása szempontjából a többszintű autonómia melletti kiállást a nemzetközi fórumokon, a nemzetpolitika ezen prioritása az eljövendő magyar kormányzat cselekvő elkötelezettsége nélkül kivitelezhetetlen.

A magyar nemzet felemelkedését nem más nemzetek hátrányára kívánjuk elérni: meggyőződésünk, hogy a sikeres nemzetpolitika és a többségi nemzetek szempontjaira is figyelő szomszédságpolitika összehangolható hozható Közép-Európa új térségfejlesztési stratégiája keretében, melynek kialakításában egy erős és sikeres Magyarország, a külhoni magyar nemzetrészekkel együttműködve meghatározó szerepet játszhat.

Ennek érdekében széles körű összefogásra hívjuk fel a nemzet jobbító erőit, hogy közösen, minden lehető törvényes eszközzel, mozgósítva a bennünk rejlő akaratot próbáljuk az országot és a nemzetet ismét emelkedő pályára állítani.

Itt áll gondolatban előttünk a Kárpát-medencei magyarság, területenként különböző sajátos problémákkal, de általában anyagi lehetőségeiben lemaradva, lelkiekben meggyötörve, szétszóratva, alapvető közösségi jogaitól megfosztva, egymás ellen kijátszva, saját oktatásának, kultúrájának, hagyományőrzésének megszervezésében korlátozva és előttünk áll a mai Magyarország, ahol a testi, lelki elnyomorodás másféle6, nem kevésbé súlyos tünetei tapasztalható. Nemzetünk állapotának romlását az elmúlt húsz esztendőben esetenként csak lassítani tudtuk, sorskérdéseink megnyugtató megoldására nem voltunk képesek.

Erősödjön önbizalmunk, higgyünk az összefogás és együttműködés erejében, a magyar tehetségben és alkotóerőben, amely nehéz helyzetekben sokszor megmutatkozott.

Közös feladataink tehát adottak:

  • a térség többi államának gyakorlatához hasonlóan a magyar állampolgárság megadása a külhoni magyaroknak anélkül, hogy szülőföldjüket elhagyni kényszerüljenek.
  • A pozitív európai gyakorlatot követve, a különböző közösségi autonómia-formák megvalósítása és összehangolt működtetése a Kárpát-medencében
  • A magyar együttműködés intézményes rendszerének kialakítása, a kulturális, oktatási, tudományos, egyházi és gazdasági integráció érdekében
  • A „kárpát-medencei magyar ügy” közös képviselete Európában és szerte a nagyvilágban

Kós Károly szellemében kiáltjuk a célt: „Nemzeti Uniót az Európai Unióban”. Mi, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanácsba tömörült magyar érdekképviseleti szerveződések erre szövetkezünk, az eljövendő magyar rendszerváltó kormánnyal közösen ennek érdekében kívánunk munkálkodni.

Mártély, 2010. május 7.



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010