2008. november 27. csütörtök
Send this article Print this article

„…nyolcvan szavazóból kilencven…”

NYILATKOZAT
„…nyolcvan szavazóból kilencven…”

Rózsa Gáspár deményegyházai plébánosnak szíve joga, más szóval szólva lelkiismereti és szólási szabadságának körébe tartozik, hogy az RMDSZ pártelnöke és választási kampánygarnitúrája előtt miképpen szól, miket nyilatkozik.





Fájlalhatjuk ugyan, de becsületsértési eljárást nem érdemes indítanunk vele amiatt, hogy – úgymond – a 180 választópolgárból csak az általa „garantált” RMDSZ-re szavazó160-at tartja említésre méltónak (1); hogy a „két hidegvérű MPP-ést” az egyház és a magyarság „ellenségének” minősíti (2); vagy hogy Kincses Előd szenátorjelöltet ok nélkül becsmérli (3). Életet veszélyeztető fenyegetés okán sem tűnik szükségesnek a plébános úr ellen feljelentést tenni, amikor is – úgymond – „nyolcvan szavazóból kilencvenet” (sic!) – ha nem szavaznak helyesen – „agyonveréssel” kecsegtet. A tévedés jogát sem vonhatjuk meg Rózsától, annak hallatán, hogy 1546-ra datálja a reformációt, továbbá, hogy hazug módon azt állítja: Luther „kiállt az Egyházból”.

(Tudnivaló, hogy a reformáció helyes időpontja 1517; Luther Mártonnak pedig esze ágában sem volt „kiállni az Egyházból”, hanem éppen ellenkezőleg, őt V. Leó pápa átkozta ki az igazhitűek sorából.)

Mindezeken túlmenően, azt viszont lelkiismereti kötelességünknek tartom megtenni, hogy felemeljem szavam a deményegyházai plébános saját egyházát kompromittáló, testvéri ökumenikus egyházközi kapcsolatainkra nézve káros, valamint erdélyi magyar nemzeti közösségünket sértő, nyilvánosan hangoztatott, mosdatlan kijelnetései ellen.

Megítélésem szerint azonban még a plébános testvérietlen és keresztényietlen megnyilatkozásainál is súlyosabb erkölcsi elbírálás alá esik az – egyébként református felekezetű – Markó Béla RMDSZ-szenátorjelölt, valamint Kerekes Károly képviselőjelölt cinkos asszisztálása Rózsa plébános minősíthetetlen magatartásához. Az ominózus jelenetről készült és nyilvánosságra került videófelvétel tanúsága szerint (lásd: http://www.youtube.com/watch?v=647LYkhUlOU) Markó Béla pártelnöknek az elhangzottakhoz csupán annyi hozzáfűznivalója volt, hogy – úgymond –: úgy „biztassa meg” a plébános a választókat, ahogyan „minket is fellelkesített” (ti. Markó Béláékat).
Ez a fajta, cinkos pártvezéri „áldás” rossz ómen a küszöbön álló választásokra nézve.

Székelyudvarhely, 2008. november 27.

Tőkés László püspök,
az EMNT elnöke,
EP-képviselő



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010